Annons
X
Annons
X

Shakespeares klassiska pjäs i gungning

"En midsommarnattsdröm" på gräsgården i Vadstena slår en kil mellan alla konventioner.

Anders Forner Lindal och Pontus Plaenge tumlar runt på gräsgården.
Anders Forner Lindal och Pontus Plaenge tumlar runt på gräsgården. Foto: Patrik Persson

En midsommarnattsdröm

Genre
Teater
Regi
Text: William Shakespeare Övers: Göran O Eriksson Regi, bearbetning: Pontus Plænge
Medverkande
Medv: Andreas Forner Lindal, Pontus Plænge, Inga Onn, Maria Granhagen, Mattias Redbo, David Arnesen, Emil Brulin, Johan Stavring, Monica Almqvist Lovén, Anna-Karin Håkansson m fl
Var
Shakespeare på Gräsgården, Vadstena

Kostym: Evalina Hedin/Åsa Norman Musik: Fredrik Meyer

**Också sommarteater kan **få sin publik att hicka till. Kanhända är det inte så prestigeladdat att pröva djärva läsarter på en gräsmatta, under bar himmel och gapiga måsar. Gruppen Shakespeare på Gräsgården är visserligen omgiven av monumental historia, det gamla Bjälbopalatset och den tunga Klosterkyrkan. Under många år har en trupp nyss unga teaterprofessionella här spelat enbart Shakespearepjäser - kanhända just därför vågar man testa betydelsevariationer och tolkningsmöjligheter.

"En midsommarnattsdröm" är en pjäs med vissa patriarkala förutsättningar som få har vågat rucka på - som jag skrev under veckan som del av SvD:s sommarläsning ”Slutet gott?”. Shpg:s iscensättning kommer därför som ett brev på posten. Pontus Plænges regi tar itu med två grundproblem vad gäller den moderna tolkningen av den drygt 400 år gamla texten.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Pjäsen beskriver hur kung Teseus vinner Hippolyta via ett krig och tvångsäktar amasondrottningen. Handlingen innehåller också en ung kvinna som vägrar att gifta sig med den fadern valt ut. Under den natt som följer leker/drömmer man bort alla invändningar. Kungaparet speglas via ett motsvarigt, grälsjukt älvpar. Fyra ungdomar irrar runt en skog på jakt efter kärlek - allt styrt av älvan Puck, bråkstaken och anarkisten. På slutet slås alla hierarkier fast. En hantverkartrupp som spelar urusel tragedi skrattas ut. Minnet av natten och skogen blir mest en vag dröm om frihet, från makt- och könsordningar.
  Här på gräsgården består dock ett av paren ungdomar av två ynglingar. Helena har blivit Helenus - spelad av en gänglig Johan Stavring. Demetrius (här en otålig streber utmärkt tolkad av David Arnesen) som nu vill gifta sig med den rika Hermia har haft en sexuell relation med Helenus, men vill först och främst vill han nå social framgång och väljer att låtsas vara heterosexuell.

  Annons
  X

  Shpg har valt att spela utan scenbild, för att inte ta upp kampen med den anrika inramningen. Den natt, och den skog, som här gestaltas är bara teater - alldeles som under elisabetansk tid. Det kräver en hel del av ensemblen att låta mörkret falla. Man gör det genialt enkelt. Andreas Forner Lindal som först spelat knarrig hovman klär av sig den grå kostymen och blir Puck, endast iförd svarta läderbyxor och ett par svarta vingar, som var han en fallen ängel. Det är en härligt energifylld och flörtig Puck som demokratiskt hånglar med alla och komplicerar livet för så många som han hinner med.

  Hantverkartruppen - som repeterar en pjäs-i-pjäsen och är en självironisk drift med skådespelaryrket - blir ofta satta på plats. Publiken skrattar åt dem istället för med dem. Så blir det också här. Visserligen är Monica Almqvist Lovén saktmodigt ljuvlig som regissören Kvitten och Anna-Karin Håkansson som Flöjt är ett under av könsöverskridanden. Mattias Redbo gör en hel del av Botten, vävaren med scenisk hybris som förvandlas till en åsna och får sig en natt med Titania, Hippolytas nattjag (Inga Onn).

  Här blir ändå djurmasken alltför naturalistisk och stänger av spelet och mer subtila uttryck. Trots detta är det här, mellan älvadrottningen och hantverkaren, som subversiv kärlek uppstår. Deras flykt och kärlek är ett eget alternativt lyckligt slut. Också ungdomarna får varandra, Demetrius och Helenus får till och med gifta sig under Teseus maktfullkomliga regim.

  Shpg är en alldeles egen sort som blandar proffs och lokala amatörer, åldrar och tillhörigheter. Tråkgrå vardag och kulörta upptåg står mot varandra. Natten och dess möjligheter lyckas slå en kil mellan alla konventioner. Slutet gott, alltså.

  Annons

  Anders Forner Lindal och Pontus Plaenge tumlar runt på gräsgården.

  Foto: Patrik Persson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X