Shakespeare hittade ett sätt att göra kungen nöjd

Orson Welles som Macbeth, 1948.
Orson Welles som Macbeth, 1948. Foto: Everett Collection/IBL

”Det sägs att William Shakespeare skrev dramat Macbeth i ett försök att fjäska för kung Jakob I, som nyligen hade efterträtt Elisabet I på tronen i London. Jakob skall till och med vara med i dramat. Var? Macbeth levde ju på 1000-talet, Jakob på 1600-talet.”

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är faktiskt sant. Shakespeare och hans skådespelare stod högt i gunst hos kungen, som varit kung i Skottland innan han också blev kung i England, och som var mycket teaterintresserad. Det är helt korrekt att Jakob I själv är med i dramat, låt vara på ett tämligen indirekt sätt.

Som flertalet läsare av den här bloggen säkert känner till handlar pjäsen om den skotske ädlingen Macbeth, som tillsammans med sin vän Banquo möter tre häxor. De förkunnar att Macbeth skall bli kung och Banquo anfader till kungar. Macbeth och hans fru inspireras av detta till att mörda kung Duncan, varefter Macbeth uppstiger på Skottlands tron. Men minnet av häxornas profetia om Banquos ättlingar gör Macbeth orolig. För säkerhets skull låter han döda Banquo, vars son Fleance lyckas fly. Macbeth söker dessutom upp häxorna och frågar om ättlingarna verkligen kommer att bli kungar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons