Sfären siktar på nya köp

Efter försäljningen av Com Hem trillar nya miljarder in i Wallenbergarnas kassa som kan användas till framtida affärer som sfären planerar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Populärt kallas den Wallenbergsfären, stiftelserna, investeringsbolagen och riskkapitalbolagen som styr och till stor del äger stora delar av det svenska näringslivet. Det sammanhållande gemensamma kittet i bygget utgörs av familjeband och traditioner.
Trots mer eller mindre öppna konflikter mellan Wallenbergklanens grenar håller sfären samman på ett sätt som är unikt också i ett internationellt perspektiv. Genom att hålla ihop sfären samtidigt som den tillåtits utvecklas i takt med förändringar i lagstiftning och den ökade globaliseringen behåller Wallenbergsfären sitt inflytande, även om de enskilda människornas rikedomar kan variera i takt med konjunkturen.

Redan 1916 bildades investeringsbolaget Investor som ett sätt att lösa problemet med det nya förbudet för banker att direktäga företag. Investor, med vd Börje Ekholm, har i sin struktur ganska litet gemensamt med det bolag som startades för hundra år sedan, även om grunden, till exempel innehaven i storbolag som Scania och Atlas Copco, är
densamma som i starten.
Investor förvaltar i dag aktier och andra tillgångar som är värda 124 miljarder kronor. Investors roll i sfären är att utveckla och förmera innehaven, samtidigt som förvaltningen sker på lång sikt och utan bortre tidsgräns.

Annons
Annons
Annons