Annons
X
Annons
X

SF Bio blockerar biosajt

På webbsajten biotider.se har användarna kunnat se det aktuella filmprogrammet på landets biografer – men nu är det slut. I natt stängs sidan sedan SF Bio hindrat sajten från att automatiskt hämta information om var och när olika filmer visas. ”Föreställningstiderna är inget allmängods”, motivierar SF Bio beslutet.

Foto: SKÄRMDUMP BIOTIDER.SE & SCANPIX | MONTAGE: SVD

Sedan början av 2006 har användarna på biotider.se kunnat få information om den aktuella filmrepertoaren på landets biografer. På sajten finns information om var och när en särskild film visas.

Här finns också information om kommande filmer och länkar till filmrecensioner i svenska tidningar – tillsammans med möjligheten att surfa vidare till biografernas bokningssidor. Under januari hade sidan 90 000 besökare.

Men i natt stänger biotider.se. Och nu menar grundarna att den dominerande bioaktören SF Bio motarbetat dem. Sajten kan inte längre hämta information om det aktuella bioprogrammet från SF och kan inte heller länka till deras bokningssida, säger Nicolas Grasset på biotider.se

Annons
X

– Sedan den 27 december har SF blockerat oss. Vi har använt script som hämtar informationen, men de är nu blockerade och vår server kan inte ansluta sig till deras. Och när vi länkar våra användare till SF:s bokningssida kommer de istället till deras förstasida, eftersom SF ser när användarna kommer från oss, säger han till SvD.se.

På SF medger man att biotider.se numera inte har möjlighet att automatiskt hämta information om var och när filmerna visas. Enligt informationschefen Thomas Runfors är nu de ”spindlar”, eller program, som biotider.se använt blockerade.

Anledningen är enkel – SF Bio vill inte att informationen om när och var filmerna visas ska finnas på andra sajter än deras egen, säger Thomas Runfors.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – På internet är innehållet det viktiga, och innehållet på vår sajt är bland annat föreställningstiderna. Biotider har gått och tagit den informationen och lagt på sin egen sajt, utan att föra samtal med oss. Därför har vi vidtagit åtgärder, säger han till SvD.se och förklarar att föreställningstiderna inte är något ”allmängods”.

  – Det handlar om principen. De tar besökare från vår hemsida.

  Men är det inte bra att bioprogrammet sprids och därmed lockar fler besökare till era biografer?

  – Frågan är komplex. Ur marknadsföringssynpunkt kan det vara bra att tiderna sprids vind för våg, men de tar trafik från vår sida. Föreställningstiderna är vårt content på vår sida, säger Thomas Runfors.

  Enligt SF Bio finns det två problem med biotider.se. Ett är att alltså att bioprogrammet läggs ut på en annan sajt än deras egen, men allvarligare är enligt Thomas Runfors det faktum att biotider direktlänkar till SF:s bokningssida – något som gör att användarna missar sf.se:s förstasida och de erbjudanden och information som finns där.

  – Vi har inget emot att man länkar till vår sida, men då ska man komma genom ytterdörren och inte djuplänka, säger Thomas Runfors.

  Någon möjlighet att överleva utan bioprogrammen har biotider.se inte, uppger grundaren Nicolas Grasset. Därför har beslutet tagits att stänga sajten.

  – Vårt mål var inte att konkurrera med SF. Jag kan vara emot den monopolställning de har, men de är bra på att driva biografer, säger han till SvD.se.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SKÄRMDUMP BIOTIDER.SE & SCANPIX | MONTAGE: SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X