Annons

”Sexuella trakasserier påfallande vanliga”

Folkhälsomyndigheten ­presenterar nu den första stora befolkningsstudien om sexuell och repro­duktiv hälsa och ­rättigheter på över 20 år.
Folkhälsomyndigheten ­presenterar nu den första stora befolkningsstudien om sexuell och repro­duktiv hälsa och ­rättigheter på över 20 år. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Fredrik Sandberg/TT

Sexuella trakasserier och övergrepp är vanligt före­kommande i Sverige, och könsskillnaderna är påtagliga. Det skriver ­före­trädare för Folkhälsomyndigheten med ­anledning av en ny stor studie om sexuell hälsa och rättigheter.

Under strecket
Publicerad

Johan Carlson, Britta Björkholm och Louise Mannheimer.

Foto: Folkhälsomyndigheten

Nya resultat visar att sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor är omfattande i Sverige. De utgör ett stort folkhälsoproblem och måste upphöra. Folkhälsomyndigheten presenterar nu den första stora befolkningsstudien om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) på över 20 år. Samtidigt som de flesta uppger att de är nöjda med sitt sexliv, visar studien att skillnaderna mellan män och kvinnor är stora i de flesta frågor som rör sexualiteten.

Sexualiteten utgör en betydelsefull del av livet och påverkar hälsan, välbefinnandet och självkänslan. Studien som nu presenteras bygger på en nationell enkät som besvarats av 14 500 personer i åldrarna 16–84 år. Bland annat har nöjdhet och problem som upplevs i relation till sexlivet undersökts. Fokus ligger på varje människas rättigheter, som att kunna leva fritt utan diskriminering, kränkningar och våld. Det handlar också om att själv kunna välja sin partner, att kroppslig integritet respekteras och att det finns tillgång till preventivmedel och aborter.

Annons
Annons
Annons