X
Annons
X
Hårdare lagstiftning och visselblåsartjänster är några av åtgärderna som kvinnorna bakom #metoouppropen efterfrågar.
Hårdare lagstiftning och visselblåsartjänster är några av åtgärderna som kvinnorna bakom #metoouppropen efterfrågar. Foto: Moa Hoff

”Sexuella trakasserier bör lagföras som korruption”

Långläsning

Ska en chef kunna straffas när anställda begår sexuella övergrepp? Det har gått ett år sedan Metoo. Nu vill kvinnorna bakom uppropen inom politik och rättsväsende se visselblåsartjänster och ny lagstiftning.

Det kändes som att allt var möjligt.

Hårdare lagstiftning och visselblåsartjänster är några av åtgärderna som kvinnorna bakom #metoouppropen efterfrågar.

Foto: Moa Hoff Bild 1 av 11
Bild 2 av 11

Åsa Regnér tillsammans med företrädare från de olika uppropen, till höger om henne står Caroline Snellman från #medvilkenrätt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 11

Elin Andersson och Emmy Lilliehorn är samordnare för de 65 svenska metoouppropen som samverkar i sitt påverkansarbete för sexuella trakasserier, stötta varandra. metoouppropen.se

Foto: Joel Engbom Bild 4 av 11

Synen på visselblåsare har förändrats, inte minst efter skandalen i mars 2018 då anställda på analysföretaget Cambridge Analytica avslöjade att man otillåtet använt Facebook-data från 87 miljoner användare. Svenska WhistleB har fördubblat sin försäljning efter Metoo.

Foto: Moa Hoff Bild 5 av 11

”Jag tycker att metoorörelsen har varit utomordentligt bra, men i kölvattnet förekom förfärliga övergrepp mot människor som saknade all möjlighet att försvara sig”, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Foto: Bezav Mahmod Bild 6 av 11

”Sexuella trakasserier bör lagföras på motsvarande sätt som korruption vad gäller företagaransvar”, säger Caroline Snellman, en av initiativtagarna bakom #medvilkenrätt.

Foto: Moa Hoff Bild 7 av 11

Justitieminister Morgan Johansson tillsammans med rikspolischefen Anders Thornberg.

Foto: Tomas Oneborg Bild 8 av 11

Meta Broddare, Maria Larsson och Kerstin Dejemyr håller i det åtta meter långa pärlband som de kallar #nödvärnsjuvelerna. Varje pärla symboliserar de kvinnor som var med uppropet, totalt 4 743 stycken.

Foto: #nödvärn Bild 9 av 11

Jämställdhetsminister Lena Hallengren var själv med i politikeruppropet, men delade inget vittnesmål. ”Jag tog del av andras istället och det var ganska omskakande”.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 10 av 11

Kvinnorna bakom #nödvärn fick inget ekonomiskt stöd för sitt arbete för jämställdhet i Polismyndigheten. Maria Larsson och hennes dotter gjorde armband till de olika uppropen för att finansiera hennes resor till Stockholm.

Foto: #nödvärn Bild 11 av 11