Annons
X
Annons
X

”Sexuella trakasserier är inte en kvinnofråga”

Om vi accepterar olika regler kring lag och rätt när det gäller kvinnor och män och när det gäller olika grupper i samhället kommer det till slut påverka oss alla. Det skriver M-politikern Isabella Hökmark.

Sexövergrepp i offentliga miljöer
[object Object]
Isabella Hökmark Foto: Fredrik Persson/TT

DEBATT | SEXUELLA TRAKASSERIER

Det är ingen jämställdhets- eller kvinnofråga när kvinnor antastas och förnedras genom sexuella trakasserier, ofredande, övergrepp eller våldtäkt. Det är ingen kulturfråga och det är ingen fråga om tolerans. Det är och ska bara vara en fråga om rättsstatens nolltolerans mot brott mot dess medborgare. Skyldiga ska dömas och straffas för det är så rättsstaten fungerar när det gäller alla brott mot dess lagar.

Det spelar ingen roll om förövarna kommer från samhällen med en eftersatt kvinnosyn, eller rättare där samhällssynen bygger på ett förakt för kvinnan som varelse, människa och medborgare. I Sverige får detta inte påverka rättsutövningen en millimeter. I dessa länder är det inte bristande jämställdhet som är problemet utan frånvaro av respekt för mänskliga fri- och rättigheter.

Gör vi frågan om sexuella trakasserier mot kvinnor på gator och torg i Sverige eller som nu debatteras i Köln till en kvinnofråga tar vi många steg tillbaka från det som är en självklar sak i vårt samhälle, nämligen varje person har och ska ha samma skydd av rättsstaten.

Annons
X

Det är inte någon ursäkt för någon som lever i Sverige att antasta och våldföra sig på kvinnor för att man kommer från ett samhälle där kvinnor är andra klassens medborgare och vi får inte genom att göra denna fråga till en jämställdhetsfråga göra kvinnors rätt till en fråga om jämställdhet. Det är förbjudet i Sverige att förgripa sig mot kvinnor oavsett vilken syn på kvinnor och män man har och oavsett vad man i övrigt har för uppfattningar om jämställdhet mellan män och kvinnor.

Kan man inte förstå och leva efter detta, bryter man mot dessa lagar bör man inte få ha uppehållstillstånd i Sverige, av samma enkla skäl som man inte bör få ha uppehållstillstånd om man begår andra brott. Flyr man från rättsövergrepp och från en förnedrande människosyn gör man det för att lämna det bakom sig. De som kommer till Sverige ska inte få ta med sig den människosyn de har flytt ifrån eller låta andra drabbas av den. Det finns många skäl för oss att vara glasklara i att rättsstatens regler måste gälla.

För det första måste vi bryta med den förklarande inställningen till hedersvåldet och förkastliga kvinnosyn bland vissa invandrargrupper som så länge präglat svensk samhällsdebatt. Det är lika oacceptabelt om invandrare har en föraktfull och våldsam kvinnosyn som om någon i Sverige född har det. Det finns ingen ursäkt och det finns inget att försöka förklara med hänvisning till kulturbakgrund. Det är inte bara män som har flytt till Sverige, det är kvinnor och män som har flytt från våld och både kvinnor och män har rätt att slippa detta våld i Sverige.

För det andra är det inte acceptabelt att ett fåtals brott dömer en hel grupp av invandrare. De må ha vuxit upp i en förvriden kvinnosyn men de som respekterar svensk lag och respekten för män och kvinnors lika rättigheter ska inte dömas i opinionen för att man inte genom vårt rättssystem åtalar, dömer och straffar dem som är skyldiga. Det är de skyldiga som vi ska vara förbannade på, inte dem som tagit sig ifrån vidriga levnadsförhållanden.

För det tredje, och det är en jämställdhetsfrågan, måste svensk lag gälla lika mycket för invandrarkvinnor som för alla andra kvinnor i vårt svenska samhälle. Det får inte växa sig fram en kvinnosyn i våra förorter och invandrartäta områden som står bortom svensk lag och svensk rätt. Detta är den stora och framväxande jämställdhetsfrågan, långt större än de kvoterings- och bonusmånadsfrågor där vissa politiker vill styra över mäns och kvinnors fria val. Accepterar vi olika regler vad gäller lag och rätt när det gäller kvinnor och män kommer det till slut påverka oss alla.

Då kommer vi genom rädsla samt förvriden uppfattning om vad som är tolerans och respekt för invandrares kultur och värderingar underminera lagar, regler och rätt som inte hör jämställdhet utan rättsstaten till. Då har vi underminerat alla kvinnors rätt och gjort allt detta till en jämställdhetsfråga, i ett gigantiskt steg tillbaka. Gör inte frågan om sexuella övergrepp till en jämställdhetsfråga. Låt den förbli en fråga för rättsstaten!

Isabella Hökmark (M)

riksdagsledamot

Annons

Isabella Hökmark

Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X