Annons
X
Annons
X
Sexövergrepp i offentliga miljöer

Sexuella övergrepp delar Tyskland och Sverige

Tyskland och Sverige. I båda länderna har män i grupp sexuellt ofredat unga kvinnor. Reaktionerna har varit högljudda – men också delvis olika. SvD:s Erica Treijs och Tomas Lundin har tittat närmare på hur skiljelinjerna och argumenten sett ut.

We Are Sthlm 2015 – Zara Larsson.

Foto: Alexander Tillheden/Studio Emma Svensson Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

[object Object]
We Are Sthlm 2015 – Zara Larsson. Foto: Alexander Tillheden/Studio Emma Svensson

Kön eller etnicitet? Så reagerade Sverige

I Sverige utkristalliserades tidigt en skiljelinje i debatten efter avslöjanden om sexuella ofredanden mellan de som anser att sexuella övergrepp går att relatera till kön och de som menar att det handlar om värderingar hos män från vissa kulturer.

Ann Heberlein skriver i Expressen: "Den minsta gemensamma nämnaren tycks vara att männen ursprungligen kommer från länder i Nordafrika och Mellanöstern, länder med en oerhört patriarkal moral." Medan DN:s Hanna Fahl menar att den gemensamma nämnaren vid övergreppen snarare är kön och att många kvinnors första reaktion ”inte är förvåning utan igenkänning”.

Internationellt har världens media valt att rapportera om hur sexuella ofredanden mörkats av svensk polis. Några röster har i den svenska diskussionen fört fram tanken att medierna och polisen skulle vara i maskopi och mörklägger sanningen – påståenden som bland andra SvD:s chefredaktör Fredric Karén tillbakavisat: "Det finns ingen stor konspiration att blottlägga här. Bara olika uppdrag, ansvarsområden och framför allt lagrum att förhålla sig till."

"Ut med rasisterna in med feministerna" var en sliten slogan från Feministiskt initiativ, som annars varit förvånansvärt tyst i debatten, medan främlingsfientliga röster hörts framförallt på sociala medier. Oavsett förklaringsmodell, själva övergreppen är ett faktum och under hashtaggen rörmiginte delar nu människor med sig av sina ofrivilliga sexuella erfarenheter.

Annons
X
Annons
X
Foto: Hermann J. Knippertz/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

Foto: Hermann J. Knippertz/AP

Kön eller etnicitet? Så reagerade Tyskland

Attackerna i Köln med utländska män som tafsar på kvinnor, sliter av dem kläderna och låter dem löpa gatlopp har blivit en vändpunkt i den tyska flyktingdebatten. De har väckt rädsla men också urgamla stereotyper om den “svarte mannens” sexualitet.

Den stora liberala tidningen Süddeutsche Zeitung toppade i veckan med en teckning på en naken vit kvinnokropp och en svart hand på skötet. I veckotidningen Focus finns händer överallt på den vita kroppen.

En het debatt, inte minst i de sociala medierna, kretsar nu kring många av flyktingarnas kvinnosyn som krockar med den tyska vardagen. I reportage från flyktingmottagningar citeras unga män som säger att det behövs upplysning och framför allt konsekventa reaktioner från den tyska staten. Hur ska man annars veta vad som gäller.

“Det rör sig om unga män som kommer från en kultur där kvinnor inte har något att säga till om och där männen utövar makt”, anser Christian Pfeiffer, Tysklands mest kända kriminolog,

Problemet, hävdar Pfeiffer, är att de här i Tyskland inte längre har något att säga till om. Här är de förlorarna.

Annons
X
Annons
X
Foto: Alexander Tillheden/We are Sthlm Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Foto: Alexander Tillheden/We are Sthlm

Kvinnors utsatthet i det offentliga rummet – så reagerade Sverige

Under 2014 anmäldes drygt 20 000 sexualbrott, varav 6 700 rubricerades som våldtäkt, enligt statistik frånBrå. Men siffrorna visar inte vilka som utsatts för sexuella masstrakasserier i offentligheten, vilket var fallet i Köln och delvis i Stockholm under We are Stockholm. Men väl att drygt hälften av sexualbrotten inträffar på allmän plats och att unga kvinnor är den mest utsatta gruppen.

Innan Maria-Pia Boëthius 70-talsklassiker ”Skylla sig själv – en bok om våldtäkt”, betraktades sexuella övergrepp som något privat.

Nu har den gemensamma kvinnliga erfarenheten – om tafsande och i värsta fall fullbordade våldtäkter – tyvärr på nytt aktualiserats. Men fler är i dag medvetna om att handlingarna är brottsliga och anmäler därför övergrepp.

Annons
X
Annons
X

Polisbil utanför järnvägsstationen i Köln.

Foto: Oliver Berg/AP Bild 1 av 1

Bild 4 av 6

[object Object]
Polisbil utanför järnvägsstationen i Köln. Foto: Oliver Berg/AP

Kvinnors utsatthet i det offentliga rummet – så reagerade Tyskland

**Just nu domineras allt **av att det var utlänningar som på nyårsafton sexuellt ofredade kvinnor. Bortglömt är att det tidigare har funnits oräkneliga upprop mot allt från män som tafsar till brutalt sexuellt våld.

2013 rasade en debatt om politiker som utnyttjar sin maktposition, Under hashtagen #aufschrei (på svenska protest) berättade kvinnor på Twitter om sexism, utpressning och sexuella övergrepp.

I dag har denna vardagssexism gått under i floden av upprörda rapporter från Köln och andra tyska städer. Men i en ny kampanj i de sociala medierna – #ausnahmslos (på svenska ”undantagslöst”) varnas det för att stirra sig blind på på utlänningar.

Varje år polisanmäls 7300 våldtäkter, 20 om dagen, och mörkertalet är långt högre. Det flesta utförs av “vanliga” tyska män, skriver Anne Wizorek som initierade den ursprungliga kampanjen.

Annons
X
Annons
X

We Are Sthlm 2015 – AronChupa.

Foto: Alma Vestlund/ Studio Emma Svensson Bild 1 av 1

Bild 5 av 6

[object Object]
We Are Sthlm 2015 – AronChupa. Foto: Alma Vestlund/ Studio Emma Svensson

Vilka åtgärder kommer att vidtas i Sverige?

**På den politiska **arenan gick KD:s Ebba Busch Thor uthårdast och förespråkade nolltolerans av sexuella kränkningar, hårdare straff och utvisning.

Under årets första partiledardebatt tävlade sedan partiledarna i att ta avstånd från sexuella trakasserier, även om det var klent med regelrätta förslag.

Från polishåll har rikspolischefen Dan Eliasson samtidigt sagt att han varit helt omedveten om händelserna på festivalen We are Sthlm, och att polisen ska kartlägga problemet i hela landet.

Uppgifterna om att polisen skulle ha undanhållit information från att spridas kommenterades också senast av regionpolischef Ulf Johansson i DN som menade att det handlade om en "normalisering" av brott bland unga. Han sa också att övervakningskameror kan bli aktuellt och – om attackerna upprepas – kan festivalen avbrytas.

En 15-årig pojke har nu åtalats för sexuellt ofredande och misshandel mot två 14-åriga flickor under sommarens festival We are Sthlm.

Annons
X
Annons
X

Bild 6 av 6

Vilka åtgärder kommer att vidtas i Tyskland?

Regeringen har reagerat snabbt. Bland annat ska det bli lättare att utvisa flyktingar som gjort sig skyldiga till brott. För närvarande går gränsen vid tre års fängelse. Denna tröskel ska nu sänkas till vad som inrikesdepartementet betecknar som “allvarliga brott”, även om domen är villkorlig.

Kritiker säger att det är en bluff. Asylsökande som förföljs och hotas av tortyr eller dödsstraff i sina hemländer eller är krigsflyktingar kommer inte att kunna utvisas. Andra åtgärder är att satsa mer på övervakning och fler poliser. Dessutom övervägs att inskränka den fria bosättningsrätten för att förhindra gettobildning.

83 procent av tyskarna vill enligt senaste enkäter ha strängare asyllagar. 51 procent anser att politikerna bagatelliserar händelserna i Köln. Och två av tre säger nu att Tyskland inte klarar av flyktingströmmen. Nästan varannan är i dag mer rädd än tidigare.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X