Annons

Sexuell politik i Oscarsfavorit

Olivia Colman har fått strålande kritik och flera priser för sin gestaltning av drottning Anne i Yorgos Lanthimos "The favourite". Nu har hon även chans på en Oscar. Arkivbild.
Olivia Colman har fått strålande kritik och flera priser för sin gestaltning av drottning Anne i Yorgos Lanthimos "The favourite". Nu har hon även chans på en Oscar. Arkivbild. Foto: Atsushi Nishijima

Med tio Oscarsnomineringar i bagaget är det äntligen dags för ”The favourite” att få Sverigepremiär.

Ända sedan den hade premiär på filmfestivalen i Venedig i september har Yorgos Lanthimos film varit en av de mest hyllade och hajpade inför Oscarsutdelningen – och Olivia Colman har höjts till skyarna för sin huvudroll.

Gunnar Rehlin / TT
Publicerad

Yorgos Lanthimos ville först och främst göra en film om tre kvinnor – för att se händelserna genom deras ögon.

– Det är sällsynt på film, att man skildrar kvinnor som människor på det här sättet. Sedan hade jag aldrig gjort en kostymfilm förut, och tyckte att det skulle vara spännande, säger Lanthimos till TT.

Regissören Yorgos Lanthimos under inspelningen av "The favourite" tillsammans med Sam Smith och Rachel Weisz. Arkivbild.

Foto: Atsushi Nishijima Bild 1 av 2

Tre kvinnor står i fokus i "The favourite". Rachel Weisz, Olivia Colman och Emma Stone spelar huvudrollerna i Yorgos Lanthimos Oscarsnominerade film. Arkivbild.

Foto: Vianney Le Caer Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons