Annons
X
Annons
X

Sextrakasserier vanligast i Sverige

Sverige hamnar i topp i ny EU-statistik över fysiskt och sexuellt våld mot kvinnor, sexuella trakasserier och stalking. En konsekvens av den nordiska alkoholkulturen, men också av icke-traditionella könsroller, säger chefen för EU:s rättighetsbyrå (FRA).

Sverige ligger i europeisk topp tillsammans med Danmark när det gäller sexbrott.
Sverige ligger i europeisk topp tillsammans med Danmark när det gäller sexbrott. Foto: HEIKO JUNGE/TT

SVD I BRYSSEL

FRA:s specialtränade utfrågare har djupintervjuat 42 000 kvinnor från alla EU-länder om deras erfarenheter av våld, sexuellt våld och trakasserier.

Undersökningen är dyster läsning: en av tre kvinnor, eller 62 miljoner om man slår ut talen på alla kvinnor i EU, har någon gång utsatts för våld eller sexuellt våld. Fem procent har våldtagits, och nästan en fjärdedel har blivit slagna eller utsatta för sexuellt våld av sin egen partner.

– Vi var helt chockade av siffrorna, sade FRA:s direktör, dansken Morten Kjaerum i Bryssel, då rapporten presenterades.

Annons
X

FRA:s forskare understryker att kulturella skillnader finns mellan olika EU-länder exempelvis vad gäller hur öppet kvinnor berättar om sina erfarenheter. EU-länderna har också olika juridiska definitioner av brotten FRA tittat på – Sverige har till exempel en bredare syn på våldtäkt, som inkluderar samlag med en kvinna som befinner sig i hjälplöst tillstånd, medan flera andra EU-länders rättsväsenden kräver att förövaren brukat våld.

Siffrorna för Sverige är alarmerande: Hela 46 procent av de 1500 svenska kvinnor som intervjuats uppger att de utsatts för våld eller sexuellt våld av en partner. Bara Finland, Danmark och Lettland får högre siffror. Danmark och Sverige får också högst siffror i EU vad gäller sexuella trakasserier.

Sverige har föga hedervärt högst andel kvinnor i EU som utsatts för så kallad stalking – förföljelse. Ungefär en tredjedel av svenskorna hade någon gång känt sig förföljda av en partner, tidigare partner eller främmande man.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  FRA:s forskningschef Joanna Goodey fick frågor från förvånade journalister om hur det kunde komma sig att de nordiska länderna, kända för sin jämställdhet, hade så stora problem jämfört med många sydligare länder.

  – Kvinnorna är i hög grad ute på arbetsmarknaden, och de har icke-traditionella jobb. De skandinaviska länderna har öppet och hårt arbetat med jämställdhet mellan könen, och de har nu hamnat i en situation där kvinnor, nu i höga positioner ute på arbetsmarknaden, hamnar i konflikt, svarade Goodey.

  **FRA-direktören **Morten Kjaerum fyllde i:

  – Jag tror också att det kommer sig av en viss stressfaktor (hos män) som kommer sig av förändrade könsroller. Det stressar många män, det ser vi både vad gäller det som händer hemma och på arbetsplatser. Nivån av sexuella trakasserier av höga kvinnliga chefer är till exempel långt över det europeiska genomsnittet, sade Kjaerum.

  **Morten Kjaerum pekade **också på den typiska nordiska alkoholkulturen som skapar våldsamma situationer:

  – Vad gäller alkohol så ser vi ett samband med våldet. Det där med att man drar ner på stan bara för att bli full, det är något vi gör i de nordiska länderna, och också i Holland och England. I andra länder är detta socialt oacceptabelt.

  – Men siffrorna var oacceptabla för alla EU-länder, det är inget land som kan säga att det inte finns problem med våld och sexuellt våld, trakasserier och förföljelser av kvinnor, sade Morten Kjaerum.

  Annons
  Annons
  X

  Sverige ligger i europeisk topp tillsammans med Danmark när det gäller sexbrott.

  Foto: HEIKO JUNGE/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X