Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Tomas Lundin: Sextrakasserier eldar på tysk flyktingdebatt

(uppdaterad)
Massövergreppet i Köln

Sexuella ofredanden, trakasserier och rån. I centrum för beskyllningarna står uppåt tusen unga män med arabiskt utseende som på nyårsafton härjade fritt framför centralstationen i Köln. Händelserna är dynamit i den tyska flyktingdebatten.

[object Object]
Demonstranter från det högerpopulistiska partiet PRO NRW framför järnvägsstationen i Köln på onsdagen. Foto: Hermann J. Knippertz/AP

BONN Tidningen Bild toppar på torsdagen med rubriken ”Sex-attacken” och citerar ur hemliga polisprotokoll där det talas om regelrätt klappjakt på kvinnor.

Mer än 150 kvinnor har sedan nyår gjort polisanmälan. I två tredjedelar av fallen rör det sig om sexuella ofredanden. I två fall om våldtäkt utförd mitt på offentlig plats. Liknande händelser rapporteras också från Hamburg och andra tyska storstäder.

I medierna citeras kvinnor, bland dem en civilklädd polis, som berättar hur grupper av unga män omringade dem, tafsade på dem, slet av dem kläder och betecknade dem som horor. Många rånades också.

Annons
X

– Det är scener som påminner om Tahrirtorget i Kairo där otaliga kvinnor blev offer för sexuellt våld, skriver Tysklands mest kända kvinnorättskämpe Alice Schwarzer.

Polisen i Köln har under tiden gripit tre misstänka. Men fortfarande är större delen av skeendet oklart. Enligt polisen var stämningen framför centralstationen och den intilliggande domkyrkan aggressiv. Uppåt tusen unga män avlossade fyrverkeripjäser rakt in mängden av människor som firade nyårsafton.

Vittnen och polisrapporter säger att det av allt att döma rörde sig om unga män från Marocko, Tunisien och Algeriet som sedan länge är i fokus för både polisen och de sociala myndigheterna. Men hårda fakta saknas.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sexattackerna har trots detta blivit högexplosivt bränsle i den tyska invandringsdebatten. Ledande politiker som Angela Merkel och inrikesminister Thomas de Mazière varnar för att sätta en brottsstämpel på invandrare. Men de kan inte undvika att det i den allmänna debatten sätts likhetstecken mellan invandrare och sexuellt våld.

  Inrikesminister Thomas de Maizière vid en presskonferens i Berlin 6 januari. Foto: Michael Sohn/AP

  För invandringsfientliga och högerpopulistiska partier är detta som manna från himlen. Det spär på alla fördomar om testosteronstinna unga män från Afrika och arabländerna som föraktar det västliga samhället och sluter sig samman i gäng som terroriserar den tyska befolkningen.

  Den stora frågan är hur det kommer att slå politiskt. Tyskland tog 2015 emot 1,1 miljoner flyktingar och inget tyder på det kommer att bli färre i år. Samtidigt hålls det i början av mars tre viktiga delstatsval i Tyskland med tunga Baden-Württemberg i spetsen. Där styr en koalition av miljöpartister och socialdemokrater som redan nu går på tvärs med miljöpartiets generösa invandringspolitik, sannolikt för att fånga upp oron i befolkningen som går till val om tre månader.

  Det parti som har mest att vinna på en känsloladdad debatt om utlänningar är högerpopulistiska Alternative für Deutschland, AfD, som vill stoppa invandringen. I de senaste opinionsmätningarn ligger AfD på nästan 10 procent av rösterna och är på väg att bli tredje största parti. I östra Tyskland ligger stödet redan på 16 procent, enligt en Forsa-enkät i sluter av december.

  I Berlin diskuteras under tiden hårdare tag mot invandrare som gjort sig skyldiga till brott. Inrikesminister Thomas de Mazière överväger bland annat att göra det lättare att utvisa migranter som har begått brott. För närvarande gäller att asylförfaranden påverkas endast om det rör sig om brott som bestraffas med över tre års fängelse. Detta vill ministern se över.

  I högerpopulisternas ögon är detta inget annat än en uppbackning av deras egna positioner - som är långt mer populistiska. Där heter det rätt och slätt: Ut med kriminella utlänningar! Ett budskap som i dag ser ut att vinna gehör inte bara inte invandringsfientliga kretsar.

  Annons

  Demonstranter från det högerpopulistiska partiet PRO NRW framför järnvägsstationen i Köln på onsdagen.

  Foto: Hermann J. Knippertz/AP Bild 1 av 2

  Inrikesminister Thomas de Maizière vid en presskonferens i Berlin 6 januari.

  Foto: Michael Sohn/AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X