Sextrakasserad fick rätt

Den som kränks på Internet har svårt att få hjälp – men det går. Ronina Jacobsson, 31, blev ofrivilligt huvudperson
i en påhittad sexdagbok på Lunarstorm. Hon gick till
polisen, och gärningsmannen dömdes för grovt förtal.

Under strecket
Publicerad

Ronina Jacobsson i Bjuv blev upprepade gånger sextrakasserad på internet. SvD berättade i måndags om hur svårt det är för den utsatte att få upprättelse, men Ronina fick gärningsmannen fälld.

Annons

Ronina Jacobsson i Bjuv hade lagt upp en egen hemsida på den populära sajten Lunarstorm. En dag tipsades hon anonymt om en annan hemsida. Hon besökte den och fick en chock. Någon hade skrivit en påhittad lesbisk sexdagbok, men använt Roninas fullständiga namn och andra detaljerade uppgifter om henne; var hon bodde, var hon hade växt upp och var hon hade arbetat.

– Jag blev rädd. Jag undrade vad det var för galning som kunde hitta på något sådant, säger hon.
Ronina Jacobsson kontaktade Lunarstorm, som tog bort hemsidan från sin portal. Men snart dök det upp en annan hemsida, med samma innehåll. Inte bara Ronina tipsades anonymt om sajten, utan även hennes vänner.
Hon blev skrämd men skämdes samtidigt. Hon är ensam i Sverige om sitt namn, och undrade vad folk skulle tro om de läste det allt grövre innehållet.
Flera personer kontaktade henne för att fråga om det som stod var sant, däribland hennes makes tolvåriga kusin.
– Varför har du skrivit så där? frågade hon Ronina.
De detaljerade uppgifterna som lades ut gjorde att Ronina och hennes make började känna sig förföljda.
– Det gick så långt att jag började titta ut genom fönstret, säger Ronina.
Till slut kontaktade hon polisen. Vid första samtalet togs hon inte på allvar, men då åkte hon personligen till stationen i Helsingborg och blev bra bemött.
Polisen spårade hemsidan till en flerbarnspappa i 50-årsåldern, bosatt i Stockholmsområdet, som arbetat som journalist och gett ut två böcker. I hans dator hittades flera av de dagboksanteckningar som legat ute på hemsidan samt Ronina Jacobssons meritförteckning.

Annons
Annons
Annons