X
Annons
X
Den spanska utvecklaren Synthea Amatus har tagit fram en robot som har erogena zoner och kan få ”orgasm” av penetrationssex.
Den spanska utvecklaren Synthea Amatus har tagit fram en robot som har erogena zoner och kan få ”orgasm” av penetrationssex. Foto: Sergi Reboredo/IBL

Sexrobotarna är här – och vi borde vara oroliga

Långläsning

Botemedel mot ensamhet eller hot mot verkliga relationer? Högteknologiska sexrobotar hör inte längre till framtiden. Framförallt, skriver författaren Lyra Koli, är de ett symptom på vår förvridna bild av närhet och begär.

Det är något med sexrobotar som får oss att rycka till. Kanske är det en blandning av löje och uppspelthet, en kvävd fnissning som övergår i rynkade ögonbryn. Sexrobotarna tillhör inte någon avlägsen framtid längre: alltmer människolika prototyper lanseras för varje månad. Det finns sexrobotar som ser ut som barn, sexrobotar modellerade efter verkliga personer, sexrobotar som ber om att slippa bli våldtagna och fullskaliga sexrobotbordeller.

I en tid när det närmast anses som en rättighet att få leva ut sina begär har sexrobotar uppenbart ett syfte. Visst vore det bättre om förövare levde ut sina pedofila eller misogyna lustar på dem än på människor? Kanske kunde det till och med minska antalet övergrepp. Men vissa tror att sådana läggningar snarare förstärks än urladdas om man kan skaffa en artificiell partner som står ut med vad som helst. Och andra är rädda för vad sexrobotar kan göra med vår förmåga till verkliga relationer.

Den spanska utvecklaren Synthea Amatus har tagit fram en robot som har erogena zoner och kan få ”orgasm” av penetrationssex.

Foto: Sergi Reboredo/IBL Bild 1 av 10

”De nya digitala sexteknologierna förvränger inte direkt vår sexualitet”, skriver Lyra Koli. ”Snarare avslöjar de att vår syn på sex och kärlek i stort sett redan kan reduceras till masturbation.”

Foto: Fred Dufour/AFP Bild 2 av 10

Robotkroppar på Realbotix fabrik i Kalifornien.

Foto: Eduardo Contreras/IBL Bild 3 av 10

Realbotix vd Matt McMullen poserar med företagets sexrobot Harmony.

Foto: Eduardo Contreras/IBL Bild 4 av 10

David Hanson, grundare av Hanson Robotics, tillsammans med roboten Sophia.

Foto: Kin Cheung/TT Bild 5 av 10

Margaret Atwood skriver om sexrobotar i romanen ”Hjärtat stannar sist”.

Foto: Griffin Lipson/IBL Bild 6 av 10

En anställd gör i ordning sexrobotar med silikonkroppar på företagets Exdolls fabrik i Kina.

Foto: Fred Dufour/AFP Bild 7 av 10

I Realbotix marknadsföring läggs mycket av tonvikten på att robotarna kan designas exakt efter konsumentens önskemål.

Foto: Zuma Press/IBL Bild 8 av 10

Är det bättre att män förgriper sig på robotar än på människor?

Foto: Fred Dufour/AFP Bild 9 av 10

Det riktigt skrämmande med sexrobotar är att man köper den för att den inte har någon vilja.

Foto: Fred Dufour/AFP Bild 10 av 10
Annons
X
Annons
X
Annons
X