Bobby LoveSexrobot mer som kul samtidskritik än dystopi

Med debuten ”Bobby Love” har Marina Nilsson skrivit en samhällskritisk framtidssaga.
Med debuten ”Bobby Love” har Marina Nilsson skrivit en samhällskritisk framtidssaga. Foto: Emil Malmborg

Bobby Love är sexroboten som kan göra allt Cathrine drömmer om. På det intellektuella planet finns det däremot mer att önska. Marina Nilsson har skrivit en samtidskritisk debutroman på pricksäker mäklarprosa. Tidvis är den glimrande. Men Lyra Koli efterlyser en redaktör med hårdare nypor.

Under strecket
Publicerad
Annons

Chefen på USA:s största sexrobotfabrik, Realbotix, har sagt i en intervju att deras sexrobotar är framtagna för att ”tillhandahålla sällskap för de som annars inte har eller kan få det”. Huvudpersonen i Marina Nilssons debutroman, Cathrine, är en sådan person.

Det är inget fel på Cathrine. Hon är varken ful, socialt inkompetent, fattig, sjuk eller gammal. Hon råkar bara leva i en tid när ingen längre förstår vad närhet är. Att bevittna mäns upphetsning på nära håll äcklar henne nästan: ”Hudtonen blev rödare, en ofrivillig tungspets kunde ibland halka ur munnen som en ormtunga, blicken vild och flackande.” Relationer är tröttsamma upprepningar av gamla trauman och barnsliga besvikelser. Hon önskar att kärleken kunde vara lika belönande som en karriär.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons