Annons

Sexköpshärvan som fick makten att skaka

Den andra säsongen av SvD:s podcast Harrisons historiska brott har temat Brottsplats Stockholm. I avsnitt 5 berättas historien om den stora prostitutionsskandal som skakade Sverige – för 400 år sedan. Lyssna direkt här.

Under strecket
SvD
Publicerad

En söndag i november 1618 ställs en fattig ung kvinna, Margareta Henriksdotter från Rutvik, inför rätta i den så kallade rådstugan i Stockholm. Hon står anklagad för att ha haft sex utanför äktenskapet. Under förhören framkommer att hon har prostituerat sig.

Hon säger dessutom att hon inte har gjort det på egen hand. Hon har varit anställd av Sara Simonsdotter. Eller, som hon kallas i Stockholms undre värld: bordellmamman Tjocka Sara.

Så småningom avslöjas en omfattande prostitutionsverksamhet. Och när flera av landets verkligt mäktiga män visar sig tillhöra kundkretsen växer det till en av århundradets mest omtalade skandaler.

Vid den här tiden är prostitution emellertid inte olagligt i Sverige. Så varför slutar alltihop med att Tjocka Sara landsförvisas och flera andra kvinnor avrättas?

Bordellhärvan står i centrum för avsnitt fyra i andra säsongen av Harrisons historiska brott, podcasten där historieprofessor Dick Harrison djupdyker i några av tidernas mest fascinerande kriminalfall. Den första säsongen hade temat ”Röd snö” och skildrade mord i vintertid. I den nya säsongen, ”Brottsplats Stockholm”, berättas brott begångna i den svenska huvudstaden.

Efter reklamen visas:
Bordellskandalen i Gamla stan (Brottsplats Stockholm, del 5)
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons