Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Shrek – nu och för alltid Sexism och pruttar i 3D

I nya filmen ”Shrek – nu och för alltid” har Shrek tröttnat på familjelivet, får en ålderskris och försöker finna sitt ungdomsjag.
I nya filmen ”Shrek – nu och för alltid” har Shrek tröttnat på familjelivet, får en ålderskris och försöker finna sitt ungdomsjag. Foto: DREAMWORKS
(uppdaterad)

Shrek – nu och för alltid

Regi
Mike Mitchell
Genre
Animerat
Längd
1 tim 33 min

Från 7 år.

Betyg: 2 av 6

Det är en oomtvistad sanning att för att kunna behålla sin värdighet så gäller det att veta när man ska lägga av. Veta när lederna är för stela för bergsbestigning, så att man slipper bli hämtad med ambulanshelikopter. Veta när man ska lägga sig i poker för att inte riskera villan och barnens sparpengar. Veta när man ska byta spår, göra nytt, börja om.

För männen bakom Shrek borde denna insikt ha kommit någon gång i mitten av 2000-talet. 2001 kom den första filmen om det gröna träsktrollet, en postmodernistisk lek med hela sagobegreppet som blev en stor biosuccé. Den fick kritik för att många av skämten och referenserna gick rakt över barnens huvuden, men innehöll tillräckligt mycket sagocharm för att fundera utmärkt som familjeäventyr. Det var en kul film som låg helt rätt i tiden.

Naturligtvis fick den en uppföljare, och så ännu en – och nu, en tredje. På vägen har något gått förlorat. Med åren verkar manusförfattarna ha blivit alltmer desperata i sina försök att fånga både barn och vuxna, något som är sorgligt tydligt i den nya filmen.

Annons
X

Där har Shrek tröttnat på familjelivet och i ett försök att återfinna sitt vilda ungdomsjag sätter han hela sitt liv på spel, genom att skriva kontrakt med lurendrejaren Bullerskaft. I en alternativ verklighet måste han sedan kämpa mot klockan för att ställa allt tillrätta. Hela handlingen bygger på den trötta klyschan om familjen som en motsats till det fria, obundna liv som en man egentligen är menad för – tills han ångrar sig.

Prinsessan Fiona uttrycker inga klagomål över sin roll som maka och mor i träskstugan. I den alternativa verkligheten är hon visserligen en tuff rebelledare, men det är förstås bara för att hon blev så bitter av att behöva rädda sig själv ur drakens fångenskap när prinsen aldrig kom. För att locka barnen att titta på den här sexistiska sörjan slänger man in bullrig, 3D-förstärkt action och en rejäl dos prutthumor.

Visst finns det underhållningsvärden i filmen, den är förstås snyggt gjord, och här och var dyker det upp pigga påhitt som minner om fornstora dagar. Men jag hoppas ändå att titelns nu och för alltid är ett tomt hot, för nu är det dags för Shrek att lägga knölpåken på hyllan och gå i pension.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Läs de senaste filmrecensionerna svd.se
  Annons
  Annons
  X

  I nya filmen ”Shrek – nu och för alltid” har Shrek tröttnat på familjelivet, får en ålderskris och försöker finna sitt ungdomsjag.

  Foto: DREAMWORKS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X