Sexism hör inte hemma i spelvärlden

Sexism, hat och hot har ingen plats i vårt samhälle, inte heller i spelvärlden. På senare tid har flera kvinnor i spelbranschen och spelmedier drabbats av hot, trakasserier och angrepp. Vi tar avstånd från dessa gärningar, skriver företrädare för Sveriges största spelutvecklare och spelutbildningar.

Under strecket
Publicerad

Många av de svenska succéspelen spelas i lika hög grad av kvinnor som av män och av både unga och gamla, skriver undertecknarna.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Annons

De flesta känner vid det här laget till de svenska dataspelens exportframgångar. En stor del av förklaringen är att dataspel inte längre är en hobby för entusiaster, utan ett brett folknöje. Det är en stor förändring som skett de senaste åren, inte bara i Sverige utan i världen. Det är denna ökande efterfrågan som driver den växande marknaden och fler söker sig till ett arbetsliv inom spel.

Den senaste tiden har vi nåtts av hemska nyheter om hur kvinnor som offentligt tar ställning mot sexism inom dataspel utsätts för hot och trakasserier av anonyma personer på nätet, så till den grad att deras fysiska säkerhet och tryggheten i deras hem inte kan garanteras (SvD Kultur 20/10). Det borde inte behöva sägas: hat, hot och trakasserier kan aldrig accepteras. Vi undertecknare – företags- och utbildningsledare inom dataspel – tar tydligast möjligt och utan förbehåll avstånd från trakasserier och sexism. Vi uttalar vårt stöd till de kvinnor som drabbats. Vi vill försvara allas rätt att vara och verka inom spel utan att bli bemötta sämre på grund av bakgrund, tillhörighet eller kön. Hot skall alltid tas på högsta allvar och polisanmälas.

Annons
Annons
Annons