Sexexperten

Samhället måste sluta diskriminera singlarna

Hannah Arnhög begriper inte varför 40 procent av hushållen ”glöms bort” – och lanserar en ny modell.

Häromkvällen botaniserade jag i texmex-hörnan i min mataffär.

Annons

Plockade på mig önskade ingredienser, tills jag nådde brödet. Det paket med minst antal tortillas hade åtta stycken – vilket innebär att minst fyra blir över efter varje middag. Visst kan man frysa in dem och tina upp vid nästa tillfälle – men de hamnar i slutändan ändå i soporna. Och då är vi ändå ett hushåll på två personer.

Över 40 procent av Sveriges hushåll består av en vuxen. Var är deras tortillaförpackningar? Kollar runt i mataffären och inser att i princip allt är anpassat för två eller fler.

Även om det SJÄLVKLART inte är ett oöverstigligt problem rent praktiskt är det trots allt oerhört dumt. Och ännu en i raden av samhällsföreteelser i som signalerar att singlar är udda och avvikande. Vilket de ju, enligt säkra siffror, inte är.

Dels bidrar detta till att en betydande del av befolkningen känner sig utanför och misslyckad. Dels är det ju ekonomiskt korkat av kommersiella aktörer att utesluta en så stor grupp människor.

Men det är inte bara livsmedelsföretagen som blundar för hälften av landets befolkning. Resesajterna marknadsför i princip alla hotell som ”utmärkta familjehotell” eller ”perfekt hotell för par” och sällan finns något mindre eller billigare än dubbelrum.

Jag ser inga enmannabord på restauranger och minns klart och tydligt när jag flyttade sist att det inte finns någon bär-/köra vagn-hjälp från IKEA-kassorna till bilen (allt annat är ju inga problem att fixa solo, det är just den där biten där man både måste köra vagnen samt hålla en styrande hand på möblemanget i fören).

Små detaljer som skriker högt att en person är en för lite. Små detaljer som med all säkerhet bidrar till att jag som singel ofta blev tillfrågad om varför jag var singel, varför jag inte träffade någon och om jag inte tyckte det var jobbigt att leva ensam.

Nu när jag befinner mig i en relation är det aldrig någon som frågar varför jag är det, varförjag är med just den personen och om jag inte tycker att det är jobbigt att leva med någon annan.

Företag: inkludera singlar. Ha en singelhörna i matbutiken, några enkelbord på restaurangerna där man inte behöver känna stress över att ”ta upp” två platser och bygg fler små hotellrum med 90-säng, som givetvis är billigare. Det kommer ni, samhället och singlarna tjäna på.

Och om nu målet PROMPT är att alla ska få ihop det, lär det ju också bli en konsekvens av att en massa singlar vågar sig ut bland folk och faktiskt träffar varandra.

Något sex- eller relationsorienterad fråga du undrar över? Maila gärna till hannah@hannaharnhog.com.

Till Toppen