Perfect Guide

Sexskribenten: ”Ge dina bröst den kärlek de förtjänar”

SPG:s Hannah Arnhög svarar på läsarnas frågor om sex.

Hej,
Jag är nyskild och singel igen efter 13 år med samma man. Varken det sexuella eller kroppsliga utseendet är på topp, minst sagt. Nu har jag träffat någon som jag är riktigt sugen på att ligga med, men jag har ett litet dilemma. Det är så att jag skäms så oerhört för mina bröst (de har en tendens att hamna i armhålan när jag ligger ner) och vet nu inte om jag ska ha bh på mig när vi har sex? Tänker på det här jättemycket och det gör mig så osäker, jag vill inte att han ska tycka att jag är osexig…
/Anna

Annons

Hej Anna!

Först, en klyscha: du är sexig i andras ögon först när du är sexig i dina egna. Låt oss ha det som utgångspunkt – för det är sant. Du kan självklart välja att ha bh på dig för att i stunden slippa skämmas över dina bröst. Eller så kan du välja att ge dina bröst och ditt självförtroende en ärlig chans. Jag tänker så här: har du bh:n på så kommer de inte få särskilt mycket kärlek. Får de ingen kärlek kommer de bli ledsna och känna sig fula och då kommer du inte heller att gilla dem. Men om du skippar bh:n kommer de att bli överösta av kärlek, beröring och uppskattning (killen som uppenbarligen tycker att du är megasexig har givetvis inte något som helst problem med om de ligger i armhålan eller inte). Dina bröst kommer då att bli glada, pigga och få ett glow vilket kommer att resultera i att även du tycker om dem.

Hej Hannah,
En kompis till mig har fått klamydia, trots att hon är i ett förhållande och varit trogen. Hennes kille hävdar att han inte gjort något konstigt, och att klamydia kan vara smittbart även genom att man dricker ur samma glas. Det kan väl ändå inte stämma?
/Louise

Hej Louise!

Vad tråkigt för din kompis! Dels för att hon fått klamydia såklart, men har hon upptäckt det i tid botas det ju av en kur antibiotika utan att lämna några bestående men, rent fysiskt. Värre är det ju att hennes kille far med osanning, sådant kan ju lämna djupare ärr. När jag läste din fråga blev jag chockad och nästan lite full i skratt. Det kan te sig så roligt att en vuxen person i dag inte vet exakt hur man kan och inte kan smittas av en så vanlig könssjukdom som klamydia. Men efter lite efterforskningar på internet märker jag att det varken är ovanligt eller speciellt roligt. Herregud, folk har ju ingen aning! Och att folk frågar varandra i forum gör inte att de endast får kloka svar tillbaka. Klamydia klassas enligt smittskyddslagen som allmänfarlig sjukdom och vuxna människor vet inte ens hur man smittas. Aj aj aj. Det hela är egentligen ganska enkelt: klamydia smittar genom sex. Oralt, analt och vaginalt. Du kan få det i kön, anus, hals och öga (de två senare ovanligare). Det smittar när slemhinnor kommer i kontakt med varandra samt genom sperma och slidsekret. Sexleksaker gör en bäst i att tvätta av innan användare byts eller ha kondom på. Du skyddar dig genom att använda kondom och/eller slicklapp eller genom att inte ha sex. Och om din partner plötsligt får klamydia är det INTE för att hen lånat någons kläder, gått på någons toalett eller druckit ur samma glas.

Har du några funderingar kring sex? Skriv till mig med din fråga så ska vi nog se till att nysta ut den! Du får självklart vara anonym. Maila till: hannah@hannaharnhog.se.

Till Toppen