Annons
X
Annons
X

Sexdömda hängs ut på nätet

På en hemsida på internet hängs dömda sexualbrottslingar ut med namn, personnummer, adress och i vissa fall bild. Nu ska Datainspektionen granska om listningen är olaglig.

Sedan ett par månader tillbaka listas sexualförbytarna systematiskt på en hemsida som ser ut som ett register. Förutom personuppgifter finns även kartor som visar var de bor samt domar.

Jonas Agnvall, som är jurist på Datainspektionen, säger att myndigheten fått in ett tiotal klagomål mot hemsidan.

–De som hört av sig är framförallt anhöriga till personer som hängs ut. Nu finns ett tillsynsärende mot hemsidan, vi ska analysera publiceringen och se om den strider mot personuppgiftslagen, PUL, säger han.

Annons
X

Men Datainspektionen har en svår uppgift framför sig. Göran Gräslund, som är myndighetens generaldirektör, berättar att det finns en gråzon mellan vad som omfattas av PUL och vad som kan anses vara journalistisk verksamhet. PUL gäller nämligen inte inom journalistiken, men å andra sidan ska det då finnas ett allmänintresse för att kunna publicera uppgifterna.

–Om sådana uppgifter hade publicerats i en tidning hade Pressombudsmannen reagerat direkt. Någon sådan myndighet finns inte när det gäller nätpublicering, säger Göran Gräslund.

Daniel Westman, doktorand på Stockholms Universitet och expert på IT-rätt, säger att publiceringen även kan rubriceras som förtal.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Den lagstiftningen tillämpas inte bara när en uppgift är osann, utan även när uppgiften är kränkande. Avtjänade brottsmålsdomar kan inte anses vara av allmänt intresse. Att publicera hemuppgifter på någon som avtjänat sitt straff tycker jag är klart över gränsen, säger han.

  Daniel Westman berättar att man i vissa länder har en lagstiftning som tillåter offentliga register av sexualbrottslingar.

  –De som gör den här hemsidan tänker säkert att den ska ha skyddande effekt. Huruvida vi ska ha det så i Sverige eller inte är en diskussionsfråga, säger han,

  Även om Datainspektionen skulle finna att hemsidan är olaglig kan det vara svårt att stänga den.

  – Det kan bli så att vi inte ens får reda på vem som ligger bakom, eller att servern den ligger på finns utomlands, säger Jonas Agnvall.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X