Sex viner att tråna efter

Nya viner. Lite men gott, heter det ju och det tar Systembolaget bokstavligt. I morgon släpps en drös exklusiva nyheter i kvoterad volym. Sugen? Då gäller det att skynda. Här är det först i kön som gäller.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1 / 7

De bästa köpen hittar du bland rödvinerna och bara ett enda vitt får sex prickar på min tärning. Näst intill hittar du dock 2015 Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken (229 kr), ett underbart smakprov på denna remarkabla vinskörd i Tysklands vinberg. Och gillar du champagne, så är 2006 Duval-Leroy Blanc de Blancs Millésime Grand Cru (379 kr) mycket aptitretande i en lätt sirlig, mineralsval stil.

Bland de röda utmärker sig, utöver smakproven här, 2014 Somni (349 kr) från Priorat, som visar att Spanien också vaknat till liv. Nya världen visar sin klass i 2015 Wallace (169 kr) från Australien, 2014 J Alberto (300 kr) från Argentina och 2011 Auma (499 kr) från Chile. Häng med på en världsomsegling med vin i tankarna. Nu kastar vi loss!

Annons
Annons

2 / 7

2016 Jim Barry Lodge Hill Riesling

179 kr, nr 95409
Australien, Clare Valley, vitt, rent & krispigt

Betyg: 6 av 6

Att australisk riesling håller världsklass är inte okänt bland de riktigt vetgiriga och nyfikna vinkännarna, men stilen har länge varit alltför krävande för att vinna några breda segrar. Numera har vinerna närmat sig det tyska, men utan att förlora sin limegröna arom och torrsyrliga profil. Här handlar det om uttalade matviner med en exceptionell lagringsförmåga som ytterligare förstärks av skruvkapsylen. Distinkt limekrispig, ännu hårt knuten doft. Djup, syrlig, torr och karaktärsfull smak med höga växlar inför framtiden. Drick det till stekt plattfisk med brynt smör, till ugnsgrillad lax under tapenadetäcke, ostron i hela raden från de färska till de gratinerade, till vårens nässelsoppa med räkor och löjrom eller som uppfriskande alternativ till rosé, om du tar dig tid att svänga ihop en mustig paella. 1 200 flaskor.

Annons
Annons

3 / 7

2011 Dehesa La Granja

119 kr, nr 91236
Spanien, Castilla y León, rött, eldigt & mulligt

Betyg: 6 av 6

Dehesa La Granja är en av sidoskotten på den kultförklarade vinguden Alejandro Fernández familjeträd. Med rötterna i den stora regionen Castilla y León betyder det lägre koncentration, men också betydligt lägre pris än i Fernández berömda Pesquera, ett av Spaniens absoluta elitviner. Men som somrigt grillvin är det kalasgott med en härlig, både generöst bärfruktig och ursprungstypisk, vaniljfatig doft. Smaken är lika god och för priset klart imponerande i en alkoholburen, fruktmättad och lång, lättgillad, ändå högst seriös stil. 6 000 flaskor.

Annons
Annons

4 / 7

2016 Bandol Rouge Château Vannières

229 kr, nr 99072
Frankrike, Provence, rött, stramt & karaktärsfullt

Betyg: 6 av 6

Bandol har rykte om sig att vara Frankrikes äldsta vindistrikt, anlagt av fenicier före vår tideräknings början. Att kalla det gammaldags är ändå oförtjänt, men nog är det potent så det förslår med en mättad, öppet alkoholburen doft av sammansatta, märgfulla fruktaromer. Smaken går i samma bastoner med ytterst karaktärsfull, ursträv profil, enorm stringens och högljudd alkohol. Tio år på korken är ingen underdrift, om du har utrymme och tålamod att vänta. Under tiden kan du ju prova något av Bandols roséviner som är något helt annorlunda än kioskvältarnas saft. 1 200 flaskor.

Annons
Annons

5 / 7

2014 Bosquet des Papes Cuvée Tradition

289 kr, nr 92332
Frankrike, Côtes-du-Rhône, rött, elegant & tidlöst

Betyg: 6 av 6

Châteauneuf-du-Pape har ett grundmurat rykte, det vinområde som är ursprung till de franska vinlagens appellation d’origine contrôlée. Om vi går från juridik och teori till praktik, så har du här ett vin sammansatt i en druvbukett där grenache dominerar och ger en dov och ännu knappt flygfärdig, mycket komplex och varmjordsbränd doft. För tillfället är smaken djup, tuff och syrabemängd i mycket lång, köttig och vinös, ursprungstypisk stil. Gillar du ungdomssynder, så lär du lätt bli förförd redan i dag. Å andra sidan kommer detta vin att växa till sig avsevärt under minst ett årtionde. 4 200 flaskor.

Annons
Annons

6 / 7

2014 Bosquet des Papes Chante le Merle Vieilles Vignes

459 kr, nr 90466
Frankrike, Côtes-du-Rhône, rött, elegant & tidlöst

Betyg: 6 av 6

Producenten är densamma som ovan, men här har vinmakaren dragit ihop alla snoddar till en explosiv koncentration. Lustigt nog känner jag likväl mer för att korka upp detta i dag. Doften är enormt yppig och uttrycksfull med både syrlighet och solbrända fruktaromer i stenig, intensiv stil. Underbar, eldig och solbränd smak som trots sin intensitet är elegant och perfekt balanserad med stadiga tanniner i ryggraden. Det är, kort och gott, en fenomenal smakupplevelse. Och visst, vill du vänta kommer även denna raket att stiga ytterligare framöver. 240 flaskor.

Annons
Annons

7 / 7

2008 Poggio al Vento Brunello di Montalcino Riserva

579 kr, nr 95526
Italien, Toscana, rött, stramt & karaktärsfullt

Betyg: 6 av 6

Brunello di montalcino är en liten enklav i Toscana som rankas mycket högt, men som i ärlighetens namn uppvisar både giganter och halvdana avigsidor. Mycket av detta beror på en vinlag som bygger mer på tradition än smak och i fel händer resulterar i viner som lätt kan kännas murkna och oxiderade. Så icke i detta fall! Här råder det ingen tvekan om att anseendet är välförtjänt: God, knäckig och solbränd, väl utvecklad, ursprungstypisk doft. Utmärkt, häftigt sammansatt smak av både fat, frukt, skal och kärnor som inte lär gå förlorad i brådrasket, men som efter nio år heller inte kräver mer lagring. 96 flaskor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons