Annons

Sex tips för smartare köp under Black Friday

Ekonomiexperterna Charlie Söderberg och Mathias Andersson tipsar om hur du gör smartare köp under Black Friday.
Ekonomiexperterna Charlie Söderberg och Mathias Andersson tipsar om hur du gör smartare köp under Black Friday.

Det är lätt att dras med i rea-hetsen på Black Friday. Här ger ekonomiexperterna Charlie Söderberg och Mathias Andersson sina bästa tips för att göra de verkliga fynden – så att du slipper vakna upp med en ekonomisk baksmälla dagen efter.

Den 26 november är det dags för Black Friday – årets främsta shoppingdag i Sverige. Men även om priserna är nedsatta kan det bli en onödigt dyr historia. Därför har Charlie och Mathias tagit fram användbara tips för att få ut det mesta av rean.

1: Planera dina inköp i förväg

– Det viktigaste är inte hur mycket en vara är nedsatt utan om den är värd det för DIG. Att få halva priset på något som man inte ens behöver är fortfarande ”dyrt”, säger Charlie Söderberg.

Undvik impulsköp genom att göra en inköpslista. Köp sedan bara det som faktiskt står på listan, inget annat. 

2: Hitta det som är billigt på riktigt

– Ibland är det inte säkert att något är billigt bara för att det är ”rea”. Använd prisjämförelsetjänster för att se att det faktiskt lönar sig att köpa produkten just nu... annars kan det få ligga kvar på inköpslistan till jul eller mellandagarna, säger Mathias Andersson.

I Klarnas app är det enkelt att skapa en önskelista, som både går att dela med andra och som håller koll på eventuella prissänkningar i framtiden. Genom att använda appen kan du göra den bästa dealen, vid rätt tidpunkt.

3: Returnera köp som du inte är nöjd med

– Om du shoppar på nätet har du enligt lag 14 dagars ångerrätt. Därför kan du med trygghet returnera spontanköp som inte blev helt som du tänkt dig – oavsett om det var ett reaköp eller inte, säger Mathias Andersson.

Se också till att inte betala förrän du fått din vara och är nöjd med kvalitén.

4: Håll koll och undvik baksmälla

Undvik rea-baksmälla genom att bestämma hur mycket du får spendera redan innan du ger dig ut i rean. Visst ska man få njuta av sina pengar och unna sig saker - men det är så mycket roligare om man VET att man har råd.

5: Handla mer miljösmart

Rea kan locka till att köpa nytt när man lika gärna kan köpa begagnat. Undersök även gärna hur långt det du köper behöver transporteras. Om du sparar fem kronor på att köpa en sak som befinner sig hundratals mil bort, jämfört med att köpa lokalproducerat kanske man ska vara miljösmart snarare än småsnål.

– Om du vill tänka klimatsmart, klicka heller inte hem olika storlekar och grejer som du med största sannolikhet  ändå kommer att skicka tillbaka. Varje transport räknas. Glöm heller inte bort att långväga paket kan kosta extra i moms, tull och hanteringsavgifter, säger Charlie Söderberg.

Om du vill få en större insikt i hur stort klimatavtryck dina köp genererar har Klarnas app nu en inbyggd  funktion som beräknar koldioxidutsläppen för varje beställning.

6: Dras inte med i hetsen

Ta ett djupt andetag och håll lugnet oavsett om du är i en butik eller shoppar på nätet. Ofta dras vi med att köpa mer än vi egentligen vill ha för att ”få fri frakt” eller uppmanas att  ”fullfölja köpet nu och få 15% extra rabatt”. Då gäller det stå emot. . En del sajter påstår till och med att ett erbjudande ”bara gäller några minuter” eller att det ”endast finns några få exemplar kvar” – vilket sällan är sant.

Annons
Detta är en annons från Klarna, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.