Annons
X
Annons
X

Sex timmars arbetsdag - full lön

Frågan om sex timmars arbetsdag är ett trätoämne som då och då flyter upp i rikspolitiken. Men i det norrländska konsultbolaget Brath är vänsterpartiets utopi redan verklighet, och företaget växer så det knakar.

Maria Westling, vd på Brath, ett konsultföretag baserat i Örnsköldsvik, som infört sex timmars arbetsdag.
Maria Westling, vd på Brath, ett konsultföretag baserat i Örnsköldsvik, som infört sex timmars arbetsdag.

Förra veckan inleddes Vänsterpartiets kongress, och mot bakgrund av detta underhöll jag mig själv med att läsa några rader kring idédebatten om arbetstidsförkortning. I stället påträffade jag ett blogginlägg från företaget Brath i Örnsköldsvik, en liten konsultfirma som hjälper sina kunder med sökmotoroptimering. På pappret verkar det vara ett företag i mängden, men Brath, visade det sig, är också en aktiv förespråkare av sex timmars arbetsdag mot full lön.

Varifrån kom den här idén till att börja med?

– Jag började tre månader efter att företaget grundats av min bror och min mamma. De tyckte att det skulle vara skönt att jobba sex timmar per dag, och satte sig ned för att kartlägga nackdelarna. Men de tyckte att fördelarna var större, så vi testade, säger Maria Westling, bolagets vd.

Annons
X

Vilka är era erfarenheter så här långt?

– Jag har alltid tyckt att det här har varit rätt väg. Jag har barn, och för mig innebär det här att jag hinner åka till skola och dagis utan att bråka varje morgon. När jag kommer till jobbet är jag lugn och redo för arbete. Sen slutar jag klockan fyra, och då hinner jag hämta barnen, lämna dem på träning, laga riktig mat och kanske träna själv.

Hur många är ni idag?

– Vi har vuxit från fyra till tio anställda. Nu är vi i Stockholm för att öppna ett nytt kontor. Det kommer att vara samma villkor för Stockholmarna. Sex timmars jobb per dag, mot full lön.

Är det verkligen släckt och tyst vid fem, en vanlig dag?

– Ja, de anställda jobbar till fyra. Vill de sitta kvar så får de självklart göra det, men oftast jobbar alla mellan nio och fyra. Dessutom behöver vi bara en dator och en internetuppkoppling, så om man måste jobba mer kan man alltid göra det hemma.

Är lönerna lägre än i jämförbara firmor?

– Nej.

Men hämmar det inte er konkurrenskraft?

– Nej, och det vet man inte förrän man provar. Vi jobbar tre timmar, äter lunch, och jobbar tre timmar till. Och jobbar man tre timmar behöver man inga fikaraster. Vi har inte märkt att vi får ut mindre produktion än om vi hade jobbat åtta timmar per dag. Vi har förvisso inte testat det, men jag tror ändå att den tiden försvinner på fika, småprat och annat. Jag tror att effektiviteten blir högre när man inte är uttröttad av arbete.

Hösten 2007 visade amerikanska Salary.com att anställda i genomsnitt slösar bort 20 procent av sin arbetstid på privata angelägenheter. Det planlösa nätsurfandet var den stora tidstjuven. För bolagsägare som jagar marginaler och effektivitetsvinster, eller helt enkelt kämpar för sin överlevnad, är det ett nedslående faktum. Översätt det till ett genomsnittligt Göteborgsföretag, så talar vi plötsligt om 60 000 kronor per anställd och år i bortkastade löner och arbetsgivareavgifter. Men detta om resultatet har bäring i Sverige, vilket bör vara osagt. Men detta är också ett av Braths huvudargument.

– Jag tror inte att man orkar jobba effektivt i åtta timmar, säger hon.

Och i den mån de kortare arbetstiderna är till förfång för Brath, så är det inget som syns entydigt på pappret. Bolaget gick ur sitt första räkenskap i augusti, och noterade en nettomarginal på drygt 5 procent.

Finns det några politiska motiv bakom det här?

Nej, inte alls. Om de anställda mår bra, så gör de ett bra jobb. De anställda är också ansiktet utåt, och om de pratar gott om företaget så är det bra för företaget.

Hur fungerar det här som rekryteringsargument?

– Väldigt bra. Som företag är det en av de positiva sakerna. Folk söker sig till oss för att de vill ha sex timmars arbetsdag. Vi får helt enkelt fler ansökningar, ett större urval, och kan välja bland de bästa. Det är positivt. Sen har vi också sex veckors semester som standard.

Är det här något du skulle rekommendera andra företag att testa?

– Vi har aldrig haft åtta timmars arbetsdag, och det är möjligt att vi skulle kunna få ut lite mer arbete, men vi får ut det vi tycker att vi borde få ut. Jag kan bara varmt rekommendera det här. Jag tror att företaget tjänar på det, för har man glad personal så gör de mer.

Här är de mest stressiga jobben svd.se De minst stressiga jobben svd.se
Annons
Annons
X

Maria Westling, vd på Brath, ett konsultföretag baserat i Örnsköldsvik, som infört sex timmars arbetsdag.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X