Annons

Farliga förbindelserSex som tidlöst och mekaniskt tidsfördriv

Linda Kulle, Natalie Sundelin, Göran Engman, Gloria Tapias, Robin Keller, Amanda Kilpeläinen Arvidsson, Ulla Tylén och Mikaela Ramel i ”Farliga förbindelser”.
Linda Kulle, Natalie Sundelin, Göran Engman, Gloria Tapias, Robin Keller, Amanda Kilpeläinen Arvidsson, Ulla Tylén och Mikaela Ramel i ”Farliga förbindelser”. Foto: Micke Sandström

1700-talet var lika besatt av sex som vår egen tid. Men hur går det om tror att erotik och kärlek är två skilda ting? Om det skrev Choderlos de Laclos en roman som nu spelas som moralitet på Uppsala stadsteater.

Under strecket
Publicerad

Mikaela Ramel och Robin Keller.

Foto: Micke SandströmBild 1 av 1

Förställning är en mänsklig förmåga som allra bäst skildras på teaterscenen. Att säga något och vilja något annat, att under likgiltiga miner drivas av starka begär – och låta undertexter anas och glittra under alldagliga miner och till synes likgiltig konversation. Människan är ett djur som förädlat hyckleriet till avancerad konst.

Choderlos de Laclos skrev redan 1782 sin brevroman ”Farliga förbindelser” om diskrepansen mellan språk, konvenans och drift. Under det dyrbart luxuösa skildrar han hur den franska adeln – för att fördriva tiden och leka maktlekar – ägnar sig åt sexuella erövringar och utsvävningar. Som om hela livet var en enda maskerad.

Annons
Annons
Annons