Annons

Sex smultronställen på Gran Canaria – bortom turistområdena

Foto: BELOUSOVA JULIA

Gran Canaria är mer än fulla stränder med turister och gigantiska charterhotell.

Bortom turiststråken överraskar ön med sin skönhet och charm.

Här guidar experten Gabriel Alzola till sina hemliga smultronställen på ön.

Oxana Morozova
Foto: Oxana Morozova
Oliver Hoffmann
Foto: Oliver Hoffmann

Gran Canaria är en riktig svenskfavorit, och ön är populär både som semestermål och bland dem som letar fritidshus.

– Många svenskar vill köpa boende på Gran Canaria. Man vill fly vädret och få sol och ljus. De flesta svenskar köpet på den södra delen av ön, och allra populärast är San Agustin, säger Gabriel Alzola, mäklare på Fastighetsbyrån på Gran Canaria.

Samtidigt har många bilden av att Gran Canaria bara är turistigt. Den stämpeln vill Gabriel Alzola tvätta bort – eftersom den inte stämmer.

– Många blir förvånade över att det bor andra än turister på ön. Här finns kultur och många som åker runt på ön tycker att det är grönt och vacker, säger han.

Gabriel Alzola, som själv bott på ön i i mer än tjugo år, vill att fler ska upptäcka Gran Canaria utanför turistområdena.

Oxana Morozova
Foto: Oxana Morozova

Här ger Gabriel Alzola tips om sina sex bästa smultronställen på ön – som inte är överfulla av turister. Perfekta både för dig som har semester eller bor på ön:

Gamla stadsdelen Vegueta

Den äldre stadsdelen Vegueta i Las Palmas, som ligger på norra ön, är väl värt ett besök.

Gabriel Alzola älskar Las Palmas och menar att staden bara blir bättre och bättre med åren. Framförallt gillar han den gamla stadsdelen Vegueta, där Columbus en gång i tiden gick. Här finns underbara gamla gränder, kultur, museer, katedraler och ett enormt utbud av små butiker, restauranger och barer.

Stranden Las Canteras

Foto: Oxana Morozova

Den här underbara stranden ligger i Las Palmas men är annorlunda från de charterstränderna där många svenska turister flockas.

Längs hela stranden, som ligger mitt i stan, finns ett promenadstråk. I ena änden finns ett konserthus där man kan sitta vid piren och titta på surfarna i vattnet utanför. Hit brukar Gabriel Alzola ta sig när han inte vill se så mycket turister, utan en skön blandning av äldre, skolbarn, kanariska familjer.

Här är det folkliv och en härlig internationell miljö med en stor variation av människor och många restauranger.

Vulkanen Bandama

Bredvid den här vulkankratern ligger Spaniens äldsta golfklubb från slutet av 1800-talet. Hela området kännetecknas av ett lavaområde. Men här ligger också öns vindistrikt där man gör egna viner och några restauranger som är riktigt bra.

Oliver Hoffmann
Foto: Oliver Hoffmann

Bandama är absolut värt en utflykt, och perfekt för dig som vill kombinera golf, sevärdheter och god mat.

Charmiga Puerto de Mogán

Foto: Oliver Hoffmann

Den här gamla fiskebyn ligger på Gran Canarias sydkust. Orten har genom åren blivit mer turistig, men har ändå behållit sin charm.

Här har man byggt en anläggning vid vattnet som påminner om Venedig, med broar, hamnar, fiskebåtar. Passa på att njuta av riktigt god fisk. Dessutom är det garanterat bra väder med klarblå himmel och ingen vind.

Gamla Gáldar

Orten Gáldar ligger på norra ön och passar dig som vill upptäcka spännande kultur och historia. Här finns ett bra museum som visar hur urinvånarna, som levde på ön innan spanjorerna upptäckte den, levde. Men här finns också en fin gammal stadsdel med en gammal kyrka och mysiga gränder.

Vackra Teror

Passa på att besöka byn Teror, som ligger mitt på norra ön. Enligt Gabriel Alzola är det en av de vackraste byarna på ön. Här är det grönt och byn är omgiven av berg. Dock är det ofta lite ruggigare, och det kan var bra att ta med en extratröja. Orten är känd för sina ostar, och de är duktiga på parfymer. Här finns härliga restauranger och barer med lokala specialiteter.

Annons
Detta är en annons från Fastighetsbyrån, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.