Annons

Sex ”sanningar” du klarar dig utan

Gamla sanningar, saker som man lärde sig om vin och vinhantering förr, gäller inte alltid längre. Här är några av de vanligaste missuppfattningarna.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Bild 1 av 1

MISSUPPFATTAT

1. Vinflaskor ska lagras liggande. All right, regeln stämmer fortfarande om vinerna ska sparas mycket länge. Forskning har visat att vid lagringstider upp till tio år spelar det ingen roll om flaskorna står eller ligger. Och mindre och mindre aktuell blir denna regel då naturkorkarna i allt större utsträckning byts ut mot skruvkapsyler och glastoppar.

2. Drick de enkla vinerna först och de fina vinerna sist. Det lärde man sig förr – men stämmer det verkligen? Tanken var att man skulle stegra vinupplevelsen, men jag gör mycket hellre tvärtom. Drick de riktigt goda vinerna först när sinnena är på topp och avsluta med lite enklare viner fram på nattkröken. Ett utmärkt exempel på detta är nyårsafton. Jag dricker hellre den fina champagnen som fördrink och nöjer mig med ett lite enklare mousserande vin vid 12-slaget.

Annons
Annons

3. Dra-upp-korken-en-timme-innan-regeln – den har ni hört. Men den är riktigt dålig. Det händer faktiskt ingenting när en yta vin stor som en enkrona kommer i kontakt med en lika stor yta luft. Men tanken är god, de flesta viner vinner på att luftas. Inte minst, ironiskt nog, boxvinerna trots att de flesta tror att det bara är ”fina” viner som ska luftas. Boxvinerna innehåller nämligen extra mycket svavel, något som är lättflyktigt och kan vädras bort genom luftning.

4. Vinet andas genom korken sade man först, sen sade man att detta inte var fallet. Nu vet vi att båda dessa påståenden är en sanning med modifikation. Visst andas korken en liten, liten aning men på det stora hela är det den luft som redan finns i flaskan, mellan vinet och korken, som gör att vinet andas och mognadsutvecklas.

5. När jag började som kypare fick jag lära mig att man skulle ha servetten hängande över handleden. Det såg flott ut, tyckte man. Men servetten över handleden är en kvarleva från den tid, då gästerna inte hade några egna servetter vid bordet. Istället stod en kypare bakom med en servett över armen så att gästerna kunde vända sig om och torka munnen. Och vet man det – en smutsig, ofräsch servett! – ja, då är det egentligen mycket mer korrekt för kyparen att ha servetten hopvikt och gömd i handen.

6. Min farmor hade alltid en öppen flaska sherry stående i skafferiet. Att öppnade starkviner, till exempel port och sherry, kan sparas längre än vanliga viner är helt rätt. Men att de kan sparas hur länge som helst stämmer inte. Även om de har både högre alkoholhalt och mer socker, som båda är bevarande egenskaper, så oxiderar vinet ändå långsamt. Hur länge de kan stå varierar lite beroende på vintyp, och som vanligt får den egna smaken styra. Doftar och smakar det inte fräscht längre är det dags att byta ut flaskan. Ett tips är annars att köpa halvflaskor.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Veckans 7 vintips

Betyg: 5 av 6

Siefersheimer Riesling vom Porphyr

149:-, 2008, Rheinhessen, Tyskland, 2177, Vita Friska & Fruktiga, Torra

Perfekt vin till mat med syra. Söt fruktig men sval aprikosig doft blandas med vassare, omognare grönare äpplighet och limeig syra.

Betyg: 5 av 6

La Celia Reserva Chardonnay Viognier

94:-, 2009, Uco Valley, Argentina, 6030, Vita Fylliga & Smakrika, Torra

Druvig, sötmogen doft med gul äpplighet. Smakrikt vin med lite eldig smak och uppfriskande god syrlighet i eftersmaken.

Betyg: 4 av 6

Temento Sauvignon Blanc & Co

79:-, 2009, Südsteiermark, Österrike, 2169, Vita Friska & Fruktiga, Torra

Så roligt med ett lite billigare vin från Südsteiermark. Sval och fräsch päronaktig fruktighet blandas med fläder och vass limeig syrlighet. Gärna lime i maten!

Betyg: 5 av 6

La Tour du Haut

99:-, 2009, Vinsobres, Frankrike, 2138, Röda Kryddiga & Mustiga

Ett gott vin från södra Rhône. Stram smak med torr strävhet men också en körsbärig solmogenhet och rökt kryddighet. Gärna till smakrika kötträtter.

Betyg: 5 av 6

Ruit Hora

129:-, 2007, Bolgheri, Italien, 2842, Röda Fruktiga & Smakrika

Här ett gott vin från Toscana, på franska druvor, med trevlig sötsyrlig mörk gelébärighet och fräscha fattoner.

Betyg: 4 av 6

Millefiori Rosso Delle Venezie

79:-, 2008, Delle Venezie, Italien, 2769, Röda Kryddiga & Mustiga

Norditalienskt vin med körsbärig doft och lätt fatig kolaton. Saftig smak med mörk körsbärston och avslutande svartvinsbärig syrlighet.

SomeZin Zinfandel

215:-, 2009, Kalifornien, USA, 2145, Box 3000 ml, Röda Fruktiga & Smakrika

Runt och mjukt solmoget vin som påminner om koncentrerad svartvinbärssaft. Bärig smak som uppskattas om man gillar sötfruktighet. Vinner på att serveras lite svalt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons