Sex, offer och frihet till döds

Under strecket
Publicerad
Annons

Markis de Sade
Filosofin i sängkammaren
267 s. Vertigo. ca 170:-

Av alla perversa böcker är Markis de Sades Filosofin i sängkammaren en av de allra mest perversa. Denna pornografiska berättelse är med sina insprängda utläggningar om den sexuella utlevelsens förtjänster också en intressant bok: den är helt oförsonlig.
En ung kvinna, Eugénie, kommer till ett slott för att möta en kvinna som hon har flirtat med. Väl där invigs hon genom smärtsamma gruppsexövningar i libertinismen av kvinnan och ytterligare två män (senare kommer bland annat trädgårdsmästaren in). Till en början tvingar libertinerna henne, men snart nog vill hon givetvis själv ha njutning genom att tillfogas och tillfoga smärta. De ställer upp sig i komplicerade konstellationer och plågar varandra genom alltmer avancerat oortodoxt könsumgänge. Men mellan dessa omgångar krävs naturligtvis andningspauser, och dessa transportsträckor fyller de Sade med det som någon läsare kanske vill uppfatta som huvudpoängen: en sorts ganska märkliga
filosofiska föredrag om moralens, människans, samhällets och sexualitetens natur.
Det har gjorts flera försök att placera de Sade och hans verk i den franska upplysningens tradition. Det ligger mycket i det - men de Sades lära är en upplysning som inte bara är feltänkt, utan också har onda avsikter. Han vill liksom Voltaire ”krossa den skändliga”, alltså kyrkan; men med tillägget att han vill krossa allt som har uppfattats som gott. de Sades projekt är att omvärdera alla värden. Liksom upplysningstänkarna vill han förgöra alla ”fördomar”. Den som till äventyrs trodde att sexualiteten har med fortplantning att göra, får genom Eugénies initiation lära sig något annat.
Läromästaren är dialogernas överlibertin, en man vid namn Dolmancé, som är ”principiell sodomit”. Mot uppfattningen att analsex är förkastligt invänder han att det är naturligt, då det har hyllats i andra kulturer.
Men Sade är oförsonlig nog att dra skruven ännu några varv. Sodomin är inte bara likaberättigad eftersom den är ”naturlig”: den
är just det som naturen befaller människan att göra, och överlägsen normalt könsumgänge på grund av att den inte leder till graviditet. Och om alla endast utövar den, kommer mänskligheten att gå under på grund av att inga barn avlas, något som i sig är önskvärt: ”det totala utplånandet av den mänskliga rasen skulle vara enbart en tjänst åt naturen”.

Annons
Annons
Annons