Annons

Sex höjdarviner bland decembernyheterna

December är här och så också en del goda nyheter på Systembolagets hyllor. Här listar SvD:s vinskribent Andreas Grube ett par av sina favoriter; alltifrån det enkla friska skaldjursvinet till fullmatade festviner.

Under strecket
Publicerad

1 / 6

Alburejo Oloroso

8386, 79 kr, 375 ml
Spanien, Jerez, sherry, torr

Betyg: 6 av 6

Ett perfekt julvin som bjuder på hela baletten av klassiska olorososmaker: muscovado, valnötter, torkade fikon och kakao. Också med fin fräschör mitt i de dova smakerna. Perfekt till ostbrickan.

Annons
Annons

2 / 6

2016 Folklore Albariño

6263, 99 kr, Spanien
Rías Baixas, vitt, friskt & fruktigt

Betyg: 4 av 6

Enkel men fräsch och matvänlig albariño med gott om både citrus, gula äpplen och lätt kryddighet i smaken. Hyfsat avrundad och mjuk i stilen. Drick svalt till färska eller halstrade skaldjur.

Annons
Annons

3 / 6

2015 Brutocao Cabernet Sauvignon

2223, 189 kr
USA, Kalifornien, rött, fruktigt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Riktigt tjusig jänkarcabernet med gott om fräsch rödbärighet tillsammans med fatkrydda och lite lakritstoner. Dricks såklart allra bäst tillsammans med en välkryddad köttbit och fet sås.

Annons
Annons

4 / 6

2014 Chateau Charmail

2843, 189 kr
Frankrike, Bordeaux, rött, stramt & nyanserat

Betyg: 5 av 6

Framfusig instegsbordeaux i hyfsat modern kostym. Klart drickvänlig redan idag, men får gärna ligga till sig lite i källaren för att slipa av de något robusta kanterna.

Annons
Annons

5 / 6

2013 Côte-Rôtie Les Jumelles Paul Jaboluet Ainé

2090, 379 kr
Frankrike, Rhône, rött, kryddigt & mustigt

Betyg: 6 av 6

Ett riktigt fullmatat kalasvin. Stor och koncentrerad doft med gott om björnbär och svartpeppar, och med lång eftersmak i skön harmoni. Ge en timme i karaff innan du serverar till örtkryddat lamm.

Annons
Annons

6 / 6

2013 Chablis Grand Cru Les Clos

5582, 429 kr
Frankrike, Bourgogne, vitt, friskt & fruktigt

Betyg: 6 av 6

En höjdare som, glädjande nog, tar steget från beställning till fast sortiment. Fullmatad med citrus, äpple och mineral, med finfin koncentration. Fortfarande väldigt ung, så låt gärna ligga några år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons