Sex heta bolag inom miljöteknik blev sex iskalla

För fem år sedan listade SvD Näringsliv de sex hetaste miljöteknikbolagen. Nu går vi tillbaka. Och ser ett stort fiasko. En bidragande orsak är att det privata riskkapitalet i princip slutat att satsa på miljöteknik.

Under strecket
Publicerad

Chromogenics som gör fönster som växlar färg med en enkel knapptryckning.Det kan spara mängder med energi i varmare länder.

Foto: DAVID MAGNUSSON

Företaget Morphic i Karlskoga som tillverkar flödesplattor.

Foto: DAVID MAGNUSSON

Vd Wang Zhiyuan från TCC och koncernchef Max Jönsson från Chemrec signerade kontrakt mellan länderna under överinseende av Kinas premiärminister Wen Jiabao och finansminister Anders Borg på Rosenbad i Stockholm 2012.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Annons

Chemrec, Morphic, Sekab, Effpower, Chromogenics, Seabased. SvD Näringsliv valde ut de sex hetaste miljöteknikbolagen 2008. De verkade inom vindkraft, biodrivmedel och vågkraft. Ordet miljöteknik var på allas läppar.

Idag, efter fem år, har batteribolaget Effpower konkursat, vindkraftbolaget Morphic är ombildat till fastighetsbolag och de övriga tre söker med ljus och lykta kapital för att skala upp produktionen. Inget bolag har visat vinst eller kunnat kommersialisera sin produkt.

Annons
Annons
Annons