Recension

LolloSex, fester och webcam

Linna Johansson (född 1978) fick tidigt många läsare med den egna feministiska tidskriften Bleck. Hon är mest känd för åren som kolumnist på Expressen.
Linna Johansson (född 1978) fick tidigt många läsare med den egna feministiska tidskriften Bleck. Hon är mest känd för åren som kolumnist på Expressen. Foto: Jörgen Linder

Linna Johanssons debutroman handlar om unga tjejer som byter ledan och hopplösheten mot sex, fester och webcam. Är det en väg ner i helvetet eller en genväg till ”allt”? Kristoffer Leandoer har läst en ovanligt hoppfull roman om håglöshet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Lollo och Lidija är 20 och bor i en Stockholmsförort, de är sysselsatta med att göra så lite som möjligt och lyckas med framgång slingra sig ur alla krav på engagemang tills de dras in i den färgstarka Mimmis verksamhet: koppleri maskerat till ett kroniskt festande som finansieras med små tjänster åt ”generösa” män.

Efter studenten går Tomas Weber i Hjalmar Söderbergs debutroman ”Förvillelser” omkring i Stockholm och gör det som förväntas av honom, nämligen ingenting. 120 år senare och någon mil söderut måste Lollo och Lidija värja sin postgymnasiala sysslolöshet betydligt hårdare mot omvärlden i Linna Johanssons debutroman ”Lollo”. De är programmatiskt håglösa som så många moderna romangestalter före dem. De ser sin håglöshet som smart och genomskådande och beskriver den i existentiella termer – världen för dem är en ”kall och ödslig plats där tomheten och ensamheten härskade”, men deras knappa ekonomiska och sociala förutsättningar gör så småningom sysslolösheten hotfullt lik ren och skär arbetslöshet.

Annons
Annons
Annons