Annons
X
Annons
X

Sex finansfamiljer blev 20 miljarder fattigare – på tre dagar

En rad ledande svenska finansfamiljer har förlorat stora aktievärden på börsårets svarta inledning. Efter tre dagars börsras ligger den totala värdeminskningen på över 20 miljarder kronor för familjer som Persson, Douglas, Schörling och Wallenberg.

Karl-Johan Persson.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

[object Object]
Karl-Johan Persson. Foto: Jessica Gow/TT

Familjen Persson – 13 miljarder kronor fattigare

Storägarna i klädjätten H&M hör till dem som har fått se aktievärden på många miljarder försvinna i börsfallen. Familjens ägarbolag Ramsbury Invest står för 35,5 procent av aktiekapitalet i H&M som fortfarande på nyårsafton var värt nästan 500 miljarder kronor. Tre dagar senare har värdet minskat med nästan 8 procent. Enbart Ramsbury Invests innehav minskade över 13 miljarder kronor i värde.

Det är visserligen Stefan Persson som äger allra mest, men även sonen Karl-Johan Persson som är vd i H&M har fått se drygt 1,5 miljarder kronor försvinna på sina andelar i H&M sedan nyårsdagen.

Annons
X
Annons
X

Carl Bennet.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

[object Object]
Carl Bennet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Carl Bennet – värdeminskning på 1,5 miljarder

Carl Bennet har som storägare i Getinge – vars kurs har fallit med nästan 8 procent sedan årsskiftet – fått se värden om 760 miljoner kronor gå upp i rök sedan årsskiftet. I sitt innehav i Elanders kom han på torsdagen bättre ut, tack vare rekyl. Lifco har däremot gått ned nästan lika mycket som Getinge, en värdeförlust som på Carl Bennets majoritetspost på torsdagen motsvarar ytterligare 690 miljoner kronor sedan årsskiftet.

Annons
X
Annons
X

Melker Schörling.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

[object Object]
Melker Schörling. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Melker Schörling – värdeförlust på 2,4 miljarder

Med nästan 85 procent av aktiekapitalet i Melker Schörling AB, som äger Securitas och Hexagon, känner även affärsmannen Melker Schörling av börsfallet. Även om nedgången på torsdagen var under 5 procent sedan årsskiftet, blir det cirka 2,4 miljarder kronor i värdeminskningar på den andel som är Melkers Schörlings.

Annons
X
Annons
X

Gustaf Douglas.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Bild 4 av 6

[object Object]
Gustaf Douglas. Foto: Henrik Montgomery/TT

Familjen Douglas – 1,1 miljard upp i rök

Kursen för Investmentbolaget Latour hade på torsdagen "bara" fallit med cirka 3 procent sedan årsskiftet, något som trots allt bör glädja Gustaf Douglas med familj. Genom Wasatornet äger man sammanlagt över tre fjärdedelar av Latour vars börsvärde var 49 miljarder kronor på nyårsafton. På torsdagen hade ett värde på cirka 1,1 miljarder kronor av familjens stora andelar gått upp i rök.

Annons
X
Annons
X

Jacob Wallenberg.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Bild 5 av 6

[object Object]
Jacob Wallenberg. Foto: Lars Pehrson

Wallenbergs stiftelser – 3,7 miljarder mindre

Vid årsskiftet hade maktbolaget Investor ett börsvärde på hela 236 miljarder kronor, något som på torsdagen minskat med över 16 miljarder kronor, ett fall på 7 procent.

Det är förstås inte ledande familjemedlemmar som Jacob Wallenberg som drabbas personligen, däremot urholkas stiftelserna som äger 23 procent av aktiekapitalet i Investor. På torsdagen hade runt 3,7 miljarder kronor gått upp i rök för de röststarka stiftelserna sedan årsskiftet.

Annons
X
Annons
X

Fredrik Lundberg.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Bild 6 av 6

[object Object]
Fredrik Lundberg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Familjen Lundberg – minus 850 miljoner

Med över 13 procent av aktiekapitalet i Industrivärden samt drygt 42 procent av aktiekapitalet i Lundbergföretagen innebär börskaoset också stora värdeminskningar för finansfamiljen Lundberg.
På torsdagen den 7 januari är Industrivärden ned mellan 7 och 8 procent sedan årsskiftet. Nyårsaftons börsvärde på 67 miljarder kronor har alltså tuktats rejält. Värdeminskningen på Lundbergs AB aktieposter är över 650 miljoner kronor på bara tre handelsdagar.

Fredrik Lundberg med familj träffas genom sin 42-procentiga andel av aktiekapitalet i Lundbergföretagen. På nyårsafton var aktiekapitalet fortfarande värt 58 miljarder kronor, men det hade på torsdagen minskat med nästan 4 procent, vilket på familjens andel blir ett minus på cirka 850 miljoner kronor.

Benson tipsar: 3 saker man bör ha börskoll på

Annons
Annons
X
Annons
X