Annons
X
Annons
X

Sex fällor för ditt buffertsparande

Svenska folket har anammat vikten av att ha en buffert för oförutsedda händelser. Rekordmånga planerar nu att spara under det kommande året. SvD listar fällorna du vill undvika när du planerar ditt sparande.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

Sätt inte ribban för högt

Foto: Jessica Gow/TT

Börja med att månadsspara ett mindre belopp via autogiro.

– Det viktigaste när man börjar med ett sparande är att inte sätta ribban för högt, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Försök inte kompensera ett icke befintligt sparande med att sätta av stora belopp varje månad. Börja med ett mindre månadssparande som känns bra. Annars är risken densamma som när du skruvar upp löpbandet på för hög nivå efter julledigheten - du måste lägga dig platt och hämta andan.

Annons
X
Annons
X

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Foto: Bertil Ericson/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

Se över ditt sparande

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea. Foto: Bertil Ericson/AP

I dag har vi inflation och nollränta på storbankernas sparkonton. Det betyder att ditt sparande naggas med tiden. Följ upp ditt sparande regelbundet och se vilken ränta du får på dina pengar.

– Titta på alternativen och jämför. Det finns de som ger ränta på sparpengarna, säger Ingela Gabrielsson.

Det finns sparkonton med insättningsgaranti, fria uttag och ränta, exempelvis Avida Finans ger sina kunder en sparränta på 0,9 procent. GCC Capital och AK Spar erbjuder en ränta på 0,85 procent.

Annons
X
Annons
X
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Lås inte pengar du kan behöva i morgon

Foto: Fredrik Sandberg/TT

I jakten på ränta på sparkontot kan det kännas frestande att låsa pengarna. Den som exempelvis låser pengarna i tre år kan få en ränta på 1,75 procent på ett konto med insättningsgaranti på Nordiska. Men hela poängen med en buffert är ju att den ska gå att använda för oförutsedda utgifter. Lås därför aldrig allt ditt sparande.

Väljer du att låsa en del se till att du har en tillräckligt stor del olåst att du klarar dig tills resten av sparandet är upplåst vid händelse av arbetslöshet eller sjukdom.

Annons
X
Annons
X
Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 1 av 1

Bild 4 av 6

Fria uttag – ja tack

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Bland de sparkonton som har ränta är det ett antal som inte har några fria uttag. Då riskerar jakten på ränta att bli dyrköpt. Finns det dessutom en uttagsavgift riskerar sparandet att krympa ordentligt den dag du faktiskt behöver det.

För att en buffert ska kunna uppfylla syfte är det därför viktigt att sparkontot omfattas av fria uttag och att det inte är belagt med uttagsavgift.

Annons
X
Annons
X
Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 1 av 1

Bild 5 av 6

Priset för hög ränta – ingen insättningsgaranti

Foto: Marcus Ericsson/TT

En ränta på 6,60 procent och obegränsat med fria uttag. Haken? Kontot har ingen insättningsgaranti. Det betyder att alla pengarna kan förloras i händelse av bolagets obestånd. Den risken behöver inte vara obetydlig. SvD Näringsliv skrev nyligen om 24 Money - med hög risk för att drabbas av ekonomiska bekymmer, enligt Upplysningscentralen, UC.
Ingela Gabrielson avråder den vanliga spararen från konton som inte omfattas av insättningsgarantin:

– Går något fel kan förlora pengarna väldigt fort.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

Bild 6 av 6

Ha en plan

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vad behöver du din buffert till? När du väl har fått in vanan att månadsspara är nästa steg att göra en plan för ditt sparande.

Det kan vara värt att dela upp ditt sparande i kortsiktigt och långsiktigt sparande. Det kortsiktiga sparandet är din buffert som så klart ska vara lättillgänglig om diskmaskinen går sönder eller om det blir en översvämning i badrummet. Då är ett traditionellt sparkonto rätt. Ditt långsiktiga sparande kan du däremot placera på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring. Då lämpar sig nämligen fonder bättre.

Annons
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X