Perfect Guide

Sexexperten: Så har Tinder förändrat vår syn på kärlek

Hannah Arnhög – SPG:s sexexpert – om diskussionerna som har uppstått kring dejtingappen Tinder.

Den 12 september 2012 slog en bomb ner i dejtingvärlden. Tinder lanserades – och förändrade allt.

Annons

Efter några år av enorm spridning (över 50 miljoner användare) började en och annan tycka till om hur appen påverkade dejtingklimatet. Och självklart ska en användarorienterad app kritiseras av dess användare. Men jag blir ändå lite skrämd av kritiken.

Personligen har jag inte så mycket erfarenhet av Tinder. Bara en så kallad ”hook up” (som jag inte lyckades bli av med på en hel vecka, och så några chattar när jag varit uttråkad). Inte mycket att skriva hem om egentligen.

Men kritiken låter just så – det är bara en ”hook up”-app, ingen på Tinder är ute efter ett seriöst förhållande.

Nancy Jo Sales skrev ett uppmärksammat reportage i Vanity Fair om hur Tinder dödat en hel generations syn sex och kärlek. Den skapar alldeles för många valmöjligheter baserade på för lite information, vilket resulterar i tillfälligt (och därmed tomt) sex och en oförmåga att gå in i långvariga relationer.

Tinder svarade med en desperat Twitter-rant, där de menade att de INTE är en hook up-app och att de i mycket högre grad är källa till långvarig kärlek.

Nu, två år senare, har Tinder gjort en egen undersökning som bland annat visar att 30 procent av män som inte online-dejtar har svårt att binda sig medan endast nio procent av de manliga Tinder-användarna känner samma sak (siffrorna är ungefär motsvarande för kvinnor).

Man är alltså inte överens huruvida Tinder leder till långvarig kärlek eller kortvarigt sex. Alla tycks vara rörande överrens om att tillfälliga förbindelser är usch och att en långvarig och seriös parrelation är goals.

Är det 2017 eller har jag missat något?

Vi vet ju att hälften av alla som gifter sig skiljer sig – är det inte dags att släppa tanken  på att livslång tvåsamhet är bästa sättet att leva? Varför måste vårt enda syfte med att dejta vara att hitta Den Rätte, när det kan vara nog så värdefullt att ha mer eller mindre tillfälliga relationer med olika människor under en livstid?

Kan man inte uppskatta Tinder för att de – istället för att förstöra människors uppfattning om kärlek – speglar hur dejtingvärlden faktiskt ser ut?

Till Toppen