Annons
X
Annons
X

”Sex and the city” tillbaka - igen

Av Spektra, TT

Tv-serien om sex, vänskap och fantastiska skor tog hela världen med storm. När filmen ”Sex and the city” kom för två år sedan var den efterlängtad och hyllad. På torsdag har uppföljaren Sverigepremiär - men recensenterna jublar inte.

Det första avsnittet av ”Sex and the city” visades i USA den sjätte juni 1998. Serien om de fyra väninnorna som pratade ohämmat om sex, som shoppade - mycket och dyrt - och som dyrkade singellivet, väckte genast reaktioner. Serien ansågs från början vara antifeministiskt skräp, men undan för undan vann ”Sex and the city” allt fler tittare och redan efter första säsongen var den en av den prestigefulla kanalen HBO:s mest omtyckta serier.

– Jag recenserade de första tre avsnitten för BBC 2 och jag gillade verkligen inte serien.(...) Med tiden blev den något helt annat. Den visade självständiga kvinnokaraktärer, något man sällan ser i tv, säger Natasha Walter, författare till boken ”Living dolls: The return of sexism” till The Times.

Annons
X

Sammanlagt visades sex säsonger av ”Sex and the city” innan serien lades ner i februari 2004. En hel värld av fans grät när serien gick i graven. Fyra år senare kom filmen ”Sex and the city”. Trycket på biljetterna var stort, förväntningarna ännu större. Och med tämligen bra recensioner och en publik som rusade till biograferna spelade filmen in över 330 miljoner kronor.

Med ett sådant resultat är det förstås ofrånkomligt att det görs en uppföljare. I den nya filmen, med Sverigepremiär på torsdag, åker Carrie och hennes tre väninnor till Abu Dhabi på semester. I Sverige har inga recensioner sett dagens ljus ännu. Men de utländska är inte nådiga.

”Jag vill inte lämna en biograf och känna att jag blivit retad, nedvärderad och sparkad i ansiktet. Jag vill inte fyllas av förtvivlan över Hollywoods oförmåga att porträttera kvinnor i komedier som något annat än självcentrerade bebisar med bröst”, skriver Hadley Freeman i The Guardian.

Och så är debatten om kvinnosynen i ”Sex and the city” tillbaka där den började för tolv år sedan.

Serien ”Sex and the city” började visas i den amerikanska kanalen HBO 6 juni 1998. Serien bygger på författaren Candace Bushnells bok ”Sex and the city” som är en sammanställning av krönikor om sex och kärlek som Bushnell skrev i tidningen New York Observer mellan 1994 och 1996. ”Sex and the city” utspelar sig i New York och följer fyra kvinnor och deras bekymmer med kärlek, sex och vänskap. Huvudrollen som Carrie Bradshaw spelas av Sarah Jessica Parker. Rollerna som de tre väninnorna spelas av Kim Cattrall (Samantha), Cynthia Nixon (Miranda) och Kristin Davis (Charlotte). Serien sändes under sex säsonger, sammanlagt visades 94 avsnitt mellan åren 1998 och 2004. ”Sex and the city” har tilldelats sju Emmy-statyetter och har nominerades till priset mer än 50 gånger. Den har också vunnit åtta Golden Globe-pris. År 2007 hamnade serien på tidningen Time Magazines lista över de hundra bästa tv-serierna någonsin. Det allra sista avsnittet av tv-serien ”Sex and the city” sändes i USA den 22 februari 2004. Fyra år senare, 2008 hade den första ”Sex and the city”-filmen biopremiär. Den 27 maj har ”Sex and the city 2” Sverigepremiär.

Stockholm TT Spektra

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X