Annons

”Gruppen”: som Sex and the city på 1930-talet

”Gruppen” filmades 1966 av Sidney Lumet.
”Gruppen” filmades 1966 av Sidney Lumet. Foto: Kenneth Anderson

Romanen ”Gruppen” utspelar sig på Manhattan under 1930-talet och har inspirerat såväl "Girls" som "Sex and the city". Skriven i en brytningspunkt mellan konservatism och modernitet är den lika aktuell nu, som då den kom ut. Merete Mazzarella hyllar en idéroman som orättvist kallades för chick lit.

Under strecket
Publicerad

I Australien, Italien och på Irland förbjöds den för sina sexsceners skull. Den blev utskälld inte bara av machoförfattare som Norman Mailer utan också av kvinnor, bland dem en poet som uppgivet suckade: ”Kvinnors hemligheter, än en gång, kliniskt detaljerat skildrade.” Samtidigt låg den två år på The New York Times bästsäljarlista och har inspirerat författarna till tv-serier ”Sex and the city” och ”Girls”. Den har också fortsatt att komma ut i nya upplagor och ett otal översättningar.

”Gruppen” är en roman om författaren Mary McCarthys egen generation – åtta unga kvinnor, studiekamrater från elituniversitetet Vassar, som går ut i livet och flyttar till New York sommaren 1933 – men den kändes lika aktuell för oss som var unga när den kom ut jämt 30 år senare. Liksom de trodde vi att vi skulle kunna frigöra oss från konventioner och förtryck och förändra världen, samtidigt som vi tog för oss både karriärmässigt och privat. Liksom de hade vi kunnat säga: ”Det värsta som skulle kunna hända är att vi blir som mamma och pappa, sura och rädda för utvecklingen.”

Annons
Annons
Annons