Annons
X
Annons
X

Serverat: En tallrik magsjuka

Det är ett anständighetskrav att skolorna omedelbart börjar ange ursprungsland på kycklingen som serveras till våra barn. Campylobacter är den i särklass vanligaste orsaken till svår magsjuka i Sverige – och importerad kyckling är en avgörande smittkälla.

Sverige har i många år slagit sig för bröstet för en bra salmonellakontroll. Under tiden har en annan magsjukebakterie helt nonchalerats.

Förra året drabbades mer än tusen barn i skolåldern av så svår magsjuka av campylobacter att de måste söka sjukvård, det togs prover på dem och de fick sina testresultat insända till Smittskyddsinstitutet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De var alltså rejält sjuka. Själv har jag varit hiskeligt magsjuk flera gånger, men ändå aldrig hamnat i den där statistiken.

  Annons
  X

  Det finns campylobacter även på svenska kycklingar, ingen tvekan om det, närmare bestämt på 14,6 procent av alla fåglar. Det är inte alls acceptabelt men den nivån framstår bisarrt nog som ett föredöme när man tittar utanför Sveriges gränser i sydlig riktning.

  Redan i Danmark, som också ligger bra till, är var tredje kyckling smittbärare.

  I övriga EU bär i snitt tre av fyra kycklingar på campylobacter, sällan mindre än varannan. Allra sämst är det i Frankrike, Spanien och Irland där nio av tio kycklingar kan orsaka svår magsjuka.

  Orsaken är enkel. När man pressar ihop tillräckligt många diarrésjuka fåglar på liten yta utan att hålla rent sprider sig smittan som en löpeld.

  Ändå är svenska och även danska campylobacter ofta aningen snällare än de som frodas på kycklingar på andra håll. I Nederländerna, Belgien och Österrike är ungefär hälften av alla campylobacter dessutom resistenta mot antibiotika. Sådana maginfektioner har svårare förlopp, varar längre och är oftare dödliga.

  Häromåret slog Thailands veterinära myndigheter larm sedan en undersökning visat att mer än 90 procent av alla kycklingar med campylobacter var resistenta mot minst en sorts antibiotika. Var fjärde var multiresistent.

  När uppfödarna inte kan leverera friska kycklingar försöker de lämpa över problemet på konsumenterna. Det är vi som ska hålla skärbrädor rena och se till så att köttet blir väl genomstekt.

  Men uppvärmning tar inte säkert död på de resistenta anlagen som kan leva vidare och knyta an till någon helt annan bakterie när de hamnat i våra barns magar.

  Det är faktiskt oacceptabelt att skolor, kommuner och grossister inte deklarerar varifrån de hämtar sina kycklingar. Hur länge ska våra barn serveras mat vi inte skulle vilja ta i med tång i den vanliga affären?

  Nu får det vara nog. Ange på matsedeln varifrån kycklingen kommer!

  LÄS OCKSÅ:
  Vanligt med smittat kött i skolmatsalarna

  LÄS OCKSÅ:
  ”Släpp in barnen i dagisköken”

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X