Jonas Mattsson, cancerläkare och forskare som nu är en av toppcheferna på Princess Margaret Cancer Center i Toronto. Ett av världens viktigaste cancercenter.
Jonas Mattsson, cancerläkare och forskare som nu är en av toppcheferna på Princess Margaret Cancer Center i Toronto. Ett av världens viktigaste cancercenter. Foto: Johan Johannesson

Seriemördar­celler slår ut cancer: ”Ruskigt effektivt”

DEL 2 | ”Mördarceller” som krokar fast och utplånar cancercellen. Det är målet för Jonas Mattsson, svensken som utvecklar framtidens läkemedel. Men forskarnas framsteg varierar stort mellan olika cancerformer.

Publicerad

Nicole Furey växte upp utmed Atlantkusten, långt söderut på den kanadensiska ön Newfoundland. Där lever många fortfarande på fiske och så även hennes familj. När chockbeskedet kom för tio år sedan hade hon just skaffat sig ett eget boende, påbörjat en utbildning i socialvetenskap och skulle precis fylla 20 år.

– Jag hade varit sjuk flera år före diagnosen. Synen blev bara sämre och jag hade en massa darrningar i kroppen. Men ingen förstod vad det var. Läkarna var ganska handfallna innan en av dem kom på att det nog var något med hjärnan. Det visade sig vara en stor tumör på toppen av ryggraden upp mot hjärnstammen. Det kallades kordom, berättar hon när vi ses på ett studentkafé i Toronto.