Annons
Recension

Pojken i skogenSeriemord på dumheter

Under strecket
Publicerad

Skapandets källa ligger i barndomens iakttagelser. Mats Jonssons konstnärliga projekt går dessutom ut på att minutiöst återge dessa iakttagelser exakt såsom de upplevdes. Mer självbiografiskt än så här blir det inte. Allt i minnet ska ut för beskådan, varenda känsloskiftning, oförrätt och svek men också de lyckliga, vackra stunderna i uppväxtens Ångermanland.
Långsamt växer också ett annat och stort projekt fram utöver det självbiografiska. Pojken i skogen kan läsas som en lång tecknad serie om en kollektiv svensk mentalitetsutveckling delvis betingad av modernitet och socialdemokrati. Det bränner till ordentligt när Jonsson efter två hundra fulltecknade och till synes riktningslösa seriesidor släpper behärskningen och skriker ut i text och bild sin vrede över ”dumhetskulturen” som genomsyrat hela hans uppväxt. ”Att kunna uttrycka sig, att vara bra i skolan, att överhuvudtaget bry sig var fult, löjligt och bara värt förakt”.

Här är Mats Jonsson inne på något enastående viktigt i det svenska samhället och psyket. Den som vill nånstans måste smyga med det ty inget bud följs som detta: Förstör det du inte själv kan uppnå. Jonsson frilägger detta med stor skärpa. Den svenska skolan i hans och min tid och plats dominerades och regerades av ungdomar för vilka obildning, elakhet och ointresse för studier var en dygd. Deras attityder understöddes underligt nog av många vuxna, vilket Jonsson exemplifierar så att det känns och gör ont. Tyvärr tror jag att fenomenet inte kan frikopplas helt från vissa svenska jämlikhetsvärden, som i explosiv kombination med mer universella ting som mindrevärdeskomplex, avundsjuka och vi-känsla hos dem som ser sig som ”vanligt folk” har legitimerat uppfattningen att det är rätt att trycka ner den som med ambitioner och målmedvetenhet stör jämvikten.

Annons
Annons
Annons