Annons
X
Annons
X

Seriemagasin uppmanar att SvD:s ledarskribent skjuts

I en text i satirmagasinet Galago framförs kravet att SvD:s ledarskribent Per Gudmundson ska skjutas.

Via Twitter har två vänsterpartister, varav en stod högt upp på partiets riksdagslista i höstas, ställt sig bakom kravet.

– Det handlar om ett allvarligt hot mot en journalist på Svenska Dagbladet, säger SvD:s chefredaktör Lena K Samuelsson.

I senaste numret av seriemagasinet Galago som kom ut i början av maj publiceras ett upprop undertecknat Sveriges satirikers centralorganisation. I det framförs flera krav, och det sista är ”skjut Per Gudmundson”.

Efter att texten publicerats har stöd för kravet uttryckts via flera bloggar och på Twitter. Bland annat skriver Kawa Zolfagary, som stod högt upp på vänsterpartiets riksdagsvalslista i valet i höstas, att kravet på att Gudmundson skjuts är ”rimligt”. Simon Fors, som företräder V i Pajala kommun och Norrbottens läns landsting, skriver att ”alla tänkande människor förespråkar väl Per Gudmundsons avrättning?”.

Kawa Zolfagary uppger att han inte längre är medlem i Vänsterpartiet, och kommer inte ihåg twittret om Gudmundson.

Annons
X

– Det har jag tyvärr inget minne av, men jag kan inte tänka mig att jag skulle menat det i någon seriös kontext överhuvud taget med tanke på de spaltmeter text jag har skrivit om hur avrättningar och dödsstraff är väldigt inhumana, säger han till SvD.

Vänsterledaren Lars Ohly har avböjt att prata med SvD, men hälsar genom pressekreteraren Uje Brandelius att partiet tar klart avstånd från den typen av uttalanden.

Per Gudmundson har valt att polisanmäla bland andra Kawa Zolfagary och Simon Fors för olaga hot.

Polisen valde därefter att överlämna anmälan mot Galago till JK, som har beslutat att
lägga ner ärendet eftersom man bedömer att det rör sig om satir.

– Det handlar om ett allvarligt hot mot en journalist på Svenska Dagbladet. Att JK inte anser det ens värt att utreda är uppseendeväckande, säger Lena K Samuelsson.

Lars Viklund, advokat och tryckfrihetsexpert, har tittat på JK-beslutet. Han tycker att det är olyckligt att man valt att lägga ner utredningen så snabbt.

– Det här är ett så ovanligt och eldfängt uttalande att man borde ta det på större allvar. Det är svårt att veta om det är inom det satiriska området eller ett tryckfrihetsbrott utan att titta noggrannare på det, säger Viklund.

Det här är ett så ovanligt och eldfängt uttalande att man borde ta det på större allvar
Tryckfrihetsexperten Lars Viklund

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling menar att man måste få skriva ganska mycket inom ramen för satir, och säger att JK:s beslut bekräftar det. Däremot tycker han att det Galago skrivit är ”osmakligt”.

– Det är tragiskt om en sådan här satir resulterar i en hetsjakt i sociala medier på en privatperson. Det kan få en obehaglig effekt. Hamnar man i en sits där man känner sig det minsta obekväm i att uttrycka sina åsikter är det ett nederlag för vårt samhälle, säger Jonas Nordling.

Johannes Klenell är en av två chefredaktörer på Galago, och enligt honom är det uppenbart att kravet är exempel på humor och satir. Därför tycker han att det är naturligt att JK kommit till samma slutsats.

– Men det är inget konstigt i att Per Gudmundson anmält det, som en markering.

Johannes Klenell tycker inte att Galago har ansvar för om någon eventuellt tolkar texten som allvarligt menad eller inspirerar till andra att skriva hotfulla inlägg om Gudmundson.

– Det är så klart satiriskt att jag tror inte att någon kan missuppfatta det, säger han.

”JK tar inte hoten på allvar” blog.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X