Serbiskt val i Kosovos skugga

Europa eller Kosovo? Det är vad som ytterst står på spel i dag när drygt 6,5 miljoner serber har möjlighet att välja ett nytt parlament, kallade till valurnorna redan för tredje gången sedan Slobodan Milosevic störtades från makten i oktober 2000.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det skulle kunna uttryckas annorlunda: hur ska de extrema serbiska nationalisterna kunna hållas borta från makten? I dag är de i opposition, men utan jämförelse det största partiet i det serbiska parlamentet. Från sin cell i fängelset i Haag uppmanar deras karismatiske ledare Vojislav Seselj dem till att fullfölja det storserbiska projektet, vägra att ge upp land åt albanerna och bryta alla förbindelser med de stater som bilateralt skulle erkänna ett självständigt Kosovo.

Dock kan det se ut som om också nationalister numera skulle intressera sig mer för levnadsstandard och materiella värden än för historiska myter; under Tomislav Nikolic har det serbiska Radikala partiet (SRS) drivit en moderat valkampanj; man har till och med uttalat sig förbluffande vänligt om Europa. Enligt de sista opinionsundersökningarna är det inte ens säkert att SRS kommer att kunna försvara sin ställning som landets största parti.

Annons
Annons
Annons