Annons
X
Annons
X

Serbisk Prideparad stoppas

Serbisk polis stoppar den utlysta Prideparaden i Belgrad som skulle hållits på lördag. Polisen hänvisar till säkerhetsrisker och uppger att högerextrema grupper och ultranationella rörelser planerar att attackera paraden.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

Även samtliga sammankomster som planerats i samband med Pridefestivalen i helgen stoppas av polis uppger Reuters.

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) är både kritisk och bedrövad över beslutet.

– Jag tycker det är djupt sorgligt. En Pridefestival år 2012 är ett lackmustest för frihet, säger Ohlsson som själv reser till Belgrad till helgen.

Annons
X

– Det är viktigt att betona att Pridefestivalen inte bara är för minoriteters rättigheter utan även handlar om yttrandefrihet och mötesfrihet, betonar Ohlsson.

Hon vill inte spekulera i orsakerna till polisens beslut, men konstaterar att stämningen varit uppskruvad i Serbien inför festivalen. EU-ministern poängterar dock att hon invigde Baltic Pride i Vilnius våren 2010, där hotbilden var omfattande, men där myndigheterna ändå beslutade att tillåta festivalen.

– Ett land som har starka ambitioner att bli medlem i EU måste stå upp för rättigheten att genomföra sådana här manifestationer, säger Ohlsson med hänvisning till att serbiska regeringen vill förhandla om EU-medlemskap.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Robert Hårdh, chef för människorättsorganisationen Civil Right Defenders, är också han kritisk.

  – Det är ett steg bakåt i utvecklingen för Serbien och förstås ett stort bakslag för hbt-rörelsen i landet, säger Hårdh, som menar att regeringen och myndigheterna bidrar till den hotfulla situationen.

  – De borde från början ha gjort klart att paraden kommer att tillåtas och gett sitt stöd på ett tidigt stadium. Det här är ju något som byggts på under åren, säger han.

  Att fler evenemang kan ställas in ser han allvarligt på.

  – Serbien måste inse att man har en skyldighet att se till att människor kan genomföra den här typen av fredliga manifestationer för sina grundläggande mänskliga rättigheter.

  Tidigare har den serbisk-ortodoxa kyrkans överhuvud, patriark Irinej, krävt att paraden stoppas och att den svenska fotografen Elisabeth Ohlson Wallins utställning Ecce Homo förbjuds.

  Patriarken har sagt att Ohlson Wallins bilder är ”djupt föroläpande” och att paraden är en ”skammens marsch” som kastar skuggor över såväl staden, som landets kristna kulturhistoria, familjens heder, och människosläktets grundstenar

  Belgrad TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X