Annons

Serbien ett steg närmare EU

Serbien har kommit ett litet steg närmare ett framtida medlemskap i EU.

Reuters, TT
Uppdaterad
Publicerad

Kravet på att fånga in krigsförbrytare är inte absolut.

EU-kommissionen anser att det nu är dags att sätta initialerna på det färdigförhandlade samarbetsavtalet mellan EU och Serbien. Det ska ske när den serbiske presidenten Boris Tadic gör ett nedslag i Bryssel hos Olli Rehn, EU-kommissionär med ansvar för utvidgningsfrågor, på onsdagen.

Men för att avtalet, ett avgörande steg för länder som siktar på medlemskap i unionen, ska undertecknas fullt och formellt måste Serbien samarbeta bättre med den internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien i Haag.

Annons

Men det är inte ett absolut krav att de fyra återstående, av totalt 24, misstänkta krigsförbrytarna överlämnas till domstolen för att avtalet ska undertecknas. Visserligen talar EU-kommissionen om att samarbetet med domstolen ska vara fullt och att det borde leda till att personer som general Ratko Mladic och Radovan Karadzic grips.

För mindre än en månad sedan kritiserade domstolens chefsåklagare Carla del Ponte skarpt den serbiska ledningen för dåligt samarbete. Hon beskrev sig som direkt motarbetad i arbetet för att bland annat få fram viktiga dokument.

Men enligt Olli Rehn tycker del Ponte att serberna har skärpt sig sedan dess och att steget att parafera avtalet, godkänna att texten är vad man kommit överens om, kan tas.

Den svenska regeringen stödjer enligt vad TT erfar kommissionens vilja att gå vidare, trots att kravet på att fånga krigsförbrytare inte är en absolut förutsättning. Nu blir det enligt resonemanget tydligare för serberna att det enda som krävs för ett undertecknande av avtalet är ett bättre samarbete med domstolen i Haag. Det kan också ses som smörjmedel för att få Serbien att samarbeta om provinsen Kosovos framtid.

Bland de övriga länderna på Balkan ser det bra ut för Kroatien, som står näst i tur att bli medlem i EU. Förhandlingarna om medlemskap startade samtidigt med Turkiets förhandlingar, men de kroatiska har kommit betydligt längre och det talas om ett möjligt inträde 2009 eller 2010.

Olli Rehn listar tre utmaningar och risker för Balkan-ländernas väg mot EU. Den ena är frågan om Kosovos framtid, den andra den oroande utvecklingen i Bosnien-Hercegovina och den tredje uthålligheten i demokratin i Serbien.

Bryssel TT-Reuters

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons