Serber mer EU-vänliga an väntat

BONN. ”Serberna offrade Kosovo på Europas altare”, jublade i går de pro-europeiska tidningarna i Belgrad medan EU-flaggor vajade på gågatan Kneza Mihajlova och börsen steg med över 10 procent. Dessvärre bäddar valresultatet för segdragna och infekterade förhandlingar – kanske med nyval i höst.

Trots segern för den pro-europeiska alliansen kring Boris Tadic i söndagens parlamentsval är det fortfarande helt oklart vem som tar över makten i Serbien. Kungamakare blir troligen Slobodan Miloševićs gamla socialistparti SPS som står för en av Serbiens mörkaste perioder.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tillsammans med SPS har de anti-europeiska krafterna kring nationalistpartiet SRS och premiärminister Vojislav Koštunica s parti DSS en majoritet på 127 av parlamentets 250 mandat. Det är mindre än förväntat, men tillräckligt för att kunna diktera villkoren.

– Endera blir det en regering med SRS, DSS och SPS eller så blir det nyval, hotade i går nationalistpartiets vice partiledare Tomislav Nikolić som leder SRS sedan den krigsförbrytaråtalde Vojislav Šešelj överlämnade sig själv till FN-tribunalen i Haag för fem år sedan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons