Annons

Ser corona som Guds straff – tills de själva smittas

Kourtney Kardashian och Kim Kardashian.
Kourtney Kardashian och Kim Kardashian. Foto: Anthony Behar/TT

Coronaviruset är ett straff från Gud, hävdar somliga. Favoritorsaken att peka ut är samkönad kärlek, men det finns även mer udda förklaringar. Uteblivna vapenköp är en.

Under strecket
Publicerad

I Ingmar Bergmans film ”Sjunde inseglet” härjar pesten och Döden hämtar hem de medverkande en efter en. Max von Sydows riddare lyckas få lite extra tid att leva medan schackspelet med Döden pågår.

Foto: TT

Familjen Kardashian är amerikanska superkändisar. Här syns Khloe Kardashian, Kourtney Kardashian, Kim Kardashian, Kris Jenner och Kylie Jenner.

Foto: Jordan Strauss/TT

Ukrainska ortodoxa kyrkans hederspatriark, Mykhailo Denysenko, bär titeln ”filaret av Kiev”.

Foto: Efrem Lukatsky/TT

Aborträttsaktivister demonstrerar utanför USA:s högsta domstol, i Washington DC.

Foto: Eric Kayne/TT

Brandmän desinficerar gator i Irans huvudstad Teheran. Nära 2 000 iranier har dött till följd av coronaviruset.

Foto: Arash Khamooshi/TT

Oppah Muchinguri är Zimbabwes försvarsminister. Hon hävdade att coronaviruset var Guds straff mot USA och EU-länder, som har sanktioner mot Zimbabwe.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT

Föreställningen om att sjukdomar är ett straff från Gud har en lång historia. Redan under pestens härjningar på 1300-talet påstods att sjukdomen var Guds straff för livsnjutare och syndare, fast den förstås visade sig drabba alla. Inte minst präster som både spred smittan och drabbades av den när de ledde böner och gav sista smörjelsen åt de döende.

I dag vet vi att digerdöden orsakades av bakterien yersinia pestis. Precis som vi vet att dagens pandemi orsakas av viruset sars-cov-2. Men fortfarande lever idén vidare om att det är utsänt av en bestraffande gud.

Annons
Annons
Annons