Septembergrill med sting

Än finns tid för att grilla. Helgens meny kryddas med chili, vitlök och koriander.

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons
Chilin måste förberedas en dag i förväg.

Chilin måste förberedas en dag i förväg.

Foto: William Meppem

1 / 3

Grillad biff med chimichurri och sötsur chili

Chilin måste förberedas en dag i förväg. Foto: William Meppem

6 portioner

6 skivor ryggbiff med fettkappan kvar

Salt och nymald svartpeppar

Citronklyftor till servering

Sötsur chili (måste förberedas en dag i förväg)

3/4 dl olivolja

3 röda chili, urkärnade och strimlade

1/2 rödlök i tunna klyftor

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

4 msk lagrad rödvinsvinäger

2 msk strösocker

Chimichurri

3/4 dl slätbladig persilja, finhackad

3/4 dl koriander, finhackad

1/2 dl oregano, finhackad

1 vitlöksklyfta, pressad

3/4 dl olivolja

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk mald spiskummin

1/2 tsk mald koriander

Pressad juice av 1 1/2 citron

Såhär gör du:

1. Hetta upp oljan i en stekpanna, tillsätt chili, rödlök och vitlök och bryn ett par minuter. Rör om då och då. Tillsätt resterande ingredienser och låt det puttra ihop ytterligare 2–4 minuter. Salta och peppra. Låt kallna och låt det stå och dra i kylskåpet över natten.

2. Salta och peppra köttet och stick eventuellt ett spett genom varje köttskiva. Grilla till önskad grad av genomstekning och låt sedan köttet vila ca 10 minuter före servering.

3. Blanda alla ingredienser till chimichurrin i en skål och smaka av med salt och peppar. Servera köttet med chimichurri och sötsur chili.

Annons
Annons
Beställ din tomahawk-stek i god tid i köttdisken.

Beställ din tomahawk-stek i god tid i köttdisken.

Foto: William Meppem

2 / 3

Tomahawkstek med rostade tomater

Beställ din tomahawk-stek i god tid i köttdisken. Foto: William Meppem

6 personer

1 tomahawkstek, ca 1 1/2 kg (Tomahawk är en rejäl köttbit som består av entrecôte med ben. Den brukar inte finnas i det ordinarie sortimentet utan måste beställas i köttdisken.)

Flingsalt

Nymald svartpeppar

1 knippa mangold, grovhackad

1–2 vitlöksklyftor, pressade

1 msk olivolja

Rostade tomater

6 riktigt mogna kvisttomater, delade i fjärdedelar

250 g körsbärstomater

1 rödlök, klyftad

3–4 rosmarinkvistar

2 små röda chili, eller efter smak, tunt skivade

3/4 dl olivolja

1. Salta och peppra köttet generöst. Grilla på medelvärme till önskad grad av genomstekning, 35–40 minuter för medium. Vänd då och då. Ta av köttet från värmen och låt vila ca 15 minuter innan det skärs upp.

2. Blanda alla ingredienser till de rostade tomaterna i en rymlig ugnsfast form, tomaterna ska ligga i ett lager. Salta och peppra och ställ formen på grillen, eller rosta i 200-gradig ugn, i ca 45 minuter tills tomaterna är mjuka.

3. Fräs mangold och vitlök i olja några minuter. Skiva köttet och servera med mangold och rostade tomater.

Annons
Annons
Potatisen kan tärnas eller rivas.

Potatisen kan tärnas eller rivas.

Foto: William Meppem

3 / 3

Grillad biff med potatis- och majspytt

Potatisen kan tärnas eller rivas. Foto: William Meppem

6 personer

6 skivor utskuren biff eller liknande

Salt och nymald svartpeppar

2 huvuden hjärtsallad

Potatis- och majspytt

4–6 schalottenlökar

2 msk smör

600 g potatis, fintärnad eller grovriven

2 vitlöksklyftor, pressade

2 burkar majs à 150 g

1 dl kycklingbuljong

1 msk finhackad slätbladig persilja

Dressing

2 dl turkisk yoghurt

1 dl majonnäs

1/2 silverlök, finhackad

1 vitlöksklyfta, pressad

1 knippa gräslök, finskuren

2 msk grovhackad slätbladig persilja

2 msk grovhackad dill

1. Blanda alla ingredienser till dressingen, smaka av med salt och peppar och låt den stå och dra en stund. Gör det i god tid så att smakerna hinner mogna.

2. Pytt: Stek löken i smöret tills den börjar bli brynt. Tillsätt potatis och vitlök och stek tills potatisen nästan är klar. Vänd runt med stekspade då och då. Låt majsen rinna av och tillsätt den tillsammans med kycklingbuljongen. Låt buljongen koka in och smaka av med salt och peppar.

3. Grilla köttet till önskad grad av genomstekning. Låt vila en stund före serveringen.

4. Bryt salladen i bitar och lägg i en skål. Vänd runt med lite av dressingen.

Recepten är bearbetade av Ingrid Eriksson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons