Annons

Jeana Jarlsbo:Separation – sönderfall, smärta och möjlighet

”Separation” av Edvard Munch, 1896 (beskuren).
”Separation” av Edvard Munch, 1896 (beskuren). Foto: Munchmuseet/TT

Separationer av olika slag är en ofrånkomlig del av livet och har en viktig roll för att få oss att genomgå inre förändringar. Det skriver den franska filosofen Claire Marin i sin uppmärksammade bok ”Rupture(s)”.

Under strecket
Publicerad

”Jag tror inte att man kan dö av kärlek, men förlusten av den gör att vi slocknar och utan den blir vi grå stenar som ingenting håller samman.” Orden är hämtade ur romanen ”Strändernas skönhet” (2016) av den fransk-algeriska författaren Nina Bouraoui. Det är den kvinnliga jagberättaren i boken, A, som begrundar kärlekens betydelse för våra liv, medan hon står på randen av ett existentiellt sammanbrott efter att ha blivit lämnad av den man hon älskar, Adrian, för en annan kvinna. Från att ha stått varandra mycket nära i åtta år har de över en natt blivit främlingar för varandra. 

Till en början klamrar hon sig fast vid hoppet om att vinna honom tillbaka, men så småningom tvingas hon inse att hon förlorat honom för gott. Veckorna och månaderna går, brytningen dem emellan plågar henne, ensamheten är tung att bära. Saknaden efter Adrian värker även i hennes kropp, hon drabbas av sömnlöshet, förlorar aptiten och går ner i vikt. Kanske inte helt oväntat har separationen från honom dolda kopplingar till andra smärtpunkter inom A, separationer som skett längre tillbaka i tiden och som börjar verka på nytt, ”likt en kula som har trängt in och fastnat i skelettet och som man åter börjar känna smärtan av fast man trott att den var botad och försvunnen”. 

Annons
Annons
Annons