Annons
X
Annons
X

Sent mål sänkte AIK

Årets sämsta insats och 0-1 hemma mot Gefle – då rök med största sannolikhet också guldchansen för AIK.

– Mycket kan hända, men vi får jaga vidare för en Europaplats istället för att vinna alltihop, sa AIK-tränaren Andreas Alm efter bottennappet.

[object Object]
AIK:s Mohamed Bangura reagerar efter en missad målchans. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

AIK hade chansen att hänga på i guldjakten i fotbollsallsvenskan. I stället är laget bara fyra när fyra omgångar återstår efter 0-1 (0-0) på Råsunda mot Gefle inför drygt 10 000 åskådare.

Jakob Orlov blev matchvinnare då han fick stå omarkerad och nicka in Pär Asps inlägg från högerkanten. Klockan hade då tickat en minut över 90 och trots tre tidigare offensiva byten hade AIK inte lyckats få till ett enda avslut på mål i andra halvlek i jakten på ett segermål.

Det var bedrövligt, segt och fantasilöst över hela linjen och det går inte heller att skylla det svaga tempot på AIK:s tuffa matchande, med spel i både allsvenskan och Europa League.

Annons
X

Andreas Alm hade nämligen bytt fem spelare i startelvan jämfört med matchen i torsdags mot ukrainska Dnipro i Europa League.

–Vi saknar kvalitet, det finns inga kombinationer eller distansskott, förklarade Alm kort AIK:s svaga insats.

Gefle fick matchen precis dit man ville. Ett lågt, tätt försvarsspel och lååångsamt tempo som gjorde AIK alltmer frustrerat, för att sedan sticka fram i sporadiska kontringar när tillfälle bjöds.

–Det var vår första match på gräs sedan den 14 juli och vi hade svårt med tekniken inledningsvis men kom in i det allt eftersom. Vi hade en gnutta tur, men visade också fighterinställning, sammanfattade Gefles tränare Per Olsson.

AIK hade en boll inne i andra halvlek efter frispark (Kwame Karikari), men målet dömdes bort för offside. Förutom det lyckades AIK inte skapa en enda farlighet. Alm satte ändå in Robin Quaison, Henok Goitom och Kwame Karikari för att skapa tryck framåt, men bytena gav ingen effekt alls.

I stället kunde Jakob Orlov avgöra.

AIK:s vänsterback Nils-Eric Johansson slarvade med bollen, Gefle vann tillbaka den, Asp slog inlägget som Orlov skallade i mål efter 91 minuter.

–Det var som om alla mardrömmar slog in. Det känns tomt. Vi var helt under isen. 0-0 hade också varit dåligt och att de får 1-0 på stopptid känns ännu mer frustrerande, sa Nils-Eric Johansson efteråt.

Hur ser du på guldstriden?

–Vi får kämpa bakifrån och så länge chansen finns ska vi göra vårt bästa för att hänga kvar i toppen. Man får kämpa för guld och klarar man inte det är en Europaplats viktigt det också.

Viktor Lundberg, som avgjorde senast mot Sundsvall, kom ingenstans mot Gefles täta försvar. Han blev utbytt efter 60 minuter.

–Gefle ligger kompakt och vi får inte igång något spel. Det är inte mycket som funkar. Vi rullar runt och fastnar hela tiden på deras spelare. De sparkar bort bollen och har inget spel över huvudtaget, men det är deras sätt att spela fotboll. Vi lyckas inte få hål på dem. sa han.

Är guldchansen borta?

–Nej, det tror jag inte. Vi har absolut inte gett upp. Elfsborg tappade många poäng tidigare och mycket kan hända även om det är jäkligt frustrerande. Nu är det ett litet uppehåll och vi får ladda om.

AIK spelar borta mot IFK Göteborg i nästa omgång. Därefter väntar Syrianska hemma, Häcken borta och avslutningsvis Malmö hemma.

Annons
Annons
X

AIK:s Mohamed Bangura reagerar efter en missad målchans.

Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X