Annons

Utvalda dagarSent i livet ändrade Whitman riktning

Walt Whitman och slaget i Pittsburg Landing i det amerikanska inbördeskriget.
Walt Whitman och slaget i Pittsburg Landing i det amerikanska inbördeskriget. Foto: IBL / Alamy

Mot slutet av sitt livet gav Walt Whitman upp sin enorma ambition att göra poesi av precis allt i livet. I sina sent tillkomna självbiografi skriver den stora amerikanske poeten i stället om uppväxten i New York, inbördeskrigets fasor – och sorgen över allt det han aldrig kommer hinna dikta om.

Under strecket
Publicerad

”Det är någonting med Walt Whitman som gör att man inte kan säga sig ha läst honom: det är som att sitta vid en källa i skogen och dricka ur det klara sig evigt förnyande vattnet.” Orden är kritikern och författaren Hagar Olssons, från en av de tidigaste svenska texterna om Whitman. Står de sig fortfarande?

Ett knappt sekel efter att hennes text publicerats och drygt ett och ett halvt sekel efter att den första utgåvan av ”Leaves of grass” getts ut är svaret långt ifrån givet. Frågan är om inte motsatsen är mer sann. Är det inte någonting med Walt Whitman som gör att man faktiskt kan säga sig ha läst honom utan att egentligen ha läst honom? Och ter sig ”Leaves of grass”, som var boken Olsson framförallt hade för ögonen, alltjämt som ett slags outsläcklig vattenkälla?

Annons
Annons
Annons