La La LandSensuell och svindlande vacker bioupplevelse

Sebastian och Mia – Ryan Gosling och Emma Stone.
Sebastian och Mia – Ryan Gosling och Emma Stone. Foto: Dale Robinette

Den fjortonfaldigt Oscarsnominerade ”La La Land” är en skimrande kärleksförklaring från Hollywood till Hollywood. ”Se den på stor duk och med vidöppet hjärta”, uppmanar SvD:s recensent.

Publicerad
Emma Stone och Ryan Gosling.

Emma Stone och Ryan Gosling.

Foto: Dale Robinette/Nordisk film
Annons

”We worship everything and value nothing”, säger huvudpersonen Sebastian en stund in i den här filmen. Han talar om Hollywood, men repliken är också skriven som ett ironiskt facit till filmen själv. För Los Angeles-sagan ”La La Land” är en berättelse som både vördar och värdesätter, en som visserligen befäster stadens självbild som världens nöjescentrum, men som också förvaltar en av dess mest klassiska genrer: den romantiska musikalen.

På ett sätt kan man förstås se Damien Chazelles film som ett exempel på branschens nyuppväckta vurm för sång och dans – från ”Pitch perfect” till ”High school musical” och ”Glee” – men ”La La Land” har väldigt lite gemensamt med dem. Inte heller Baz Luhrmanns ”Moulin Rouge” är en särskilt relevant jämförelse: Chazelle är en mycket subtilare berättare, någon som använder musikalens romantiska och grandiosa förutsättningar utan att helt uppslukas av dem.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons