Senkommen upprättelse för italiensk nationalskald

Under strecket
Publicerad
Annons

KOMMENTAR| Giosue Carducci

Det är inte alltför ofta man i svensk press får läsa om en bortglömd italiensk poet och Nobelpristagare. Med sin understreckare häromdagen (8/11) om Giosue Carducci - Nobelpriset för hundra år sedan och död några månader senare - har Sven Björkman förtjänstfullt riktat strålkastarna på en nationalskald som, paradoxalt nog, är antingen glömd eller gruvligt förtalad.
Det är sant att några av hans dikter alltjämt läses av italienska skolbarn, som också får lära sig dem utantill. Men i övrigt är Carducci föremål för en litterär komplott som inleddes omedelbart efter hans död och som varar intill denna dag. ”Mordet på Carducci” heter en stort uppslagen artikel i Milanotidningen ”Corriere della Sera” (2/11), i vilken en nyutkommen bok om Carducci, en senkommen äreräddning, recenseras.
Bokens författare heter Aldo Mola och dess titel lyder ”Giosue Carducci - scrittore, politico, massone” (Giosue Carducci - författare, politiker, frimurare, 572 s, Bompiani). Mola visar hur ”mordet på
Carducci” utfördes av några av Carduccis närmaste vänner och författarkollegor. Där fanns Giovanni Pascoli, en annan stor poet, som fått sin akademiska utbildning av retorikprofessorn Carducci och efterträtt denne på lärostolen i Bologna - men aldrig färdigskrev den runa över Carducci han påbörjat och därefter gjorde allt för att förtiga sin läromästare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons